• 17/07/2024

Afstudeerproject loodst je langs Antwerpse horeca, meer terrassen in stad

ANTWERPEN – Vijf studenten Project- en Eventmanagement aan de Karel de Grote Hogeschool (Yari Landuyt, Noëlly Marchi, Merel Neyrinck, Lien Proost en Zara Van Hooydonck) werkten als afstudeerproject een wandeling langs bijzondere lokale, artisanale en historische zaken in het centrum van Antwerpen uit In hun laatste academiejaar kregen de vijf studenten de opdracht om een publiekstoegankelijk evenement te organiseren, geen gemakkelijk werk in tijden van COVID-19.

De studenten besloten om met Aggetmorwet, de lokale zaken van Antwerpen in de kijker te zetten. De wandeling wordt gedaan met behulp van het gratis Aggetmorwet stadsboekje, te verkrijgen in de deelnemende zaken en de toeristische dienst. In het stadsboekje vind je een uitgestippelde route van ongeveer 3,5 kilometer. De timing, tempo en wandelbubbel kies je helemaal zelf.  Om Aggetmorwet wat meer pit te geven, vind je op de etalage van elke deelnemende zaak een QR-code. Deze code brengt je naar een podcast die wordt ingeleid door Slongs of Tanguy Ottomer en waarin de zaakvoerders met veel enthousiasme hun verhaal vertellen. De deelnemende zaken zijn ’t Pantoffeltje, In Den Olifant, Ganterie Boon, Günther Watté, Plantwerp, De Parapluwinkel, Fritkot Max, Stay Gold by Mme Bovary, Designshopp, De Gouden Ram, Katshop by Katsign, Quinten Matsijs en The Playground.

In het kader van de geplande en gedeeltelijke heropening van de horeca, past stad Antwerpen de voorwaarden aan om een buitenterras op te stellen. Hierdoor kunnen alle Antwerpse horecazaken een aanvraag indienen, ook als ze niet over een vast terras met toelating beschikken. Mits het aangevraagde terras aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet en de openbare ruimte het toelaat, levert de stad een tijdelijke toelating af tot en met vrijdag  15 oktober. De toelatingen voor een terrasuitbreiding die in 2020 werden aangevraagd of verleend, worden automatisch tot deze datum verlengd.

Koen Kennis (N-VA), schepen voor middenstand: ‘Voor zaken die buiten een strategische horecakern liggen, moet de aanvrager zelf een plattegrond met de gewenste ruimte en afmetingen toevoegen. In het geval het terras of de uitbreiding vóór het eigendom van een of meerdere buren komt, dient in beide gevallen een schriftelijke toestemming per eigenaar te worden gevraagd en toegevoegd. Alle horecaondernemers dienen sowieso rekening te houden met minimum anderhalve meter obstakelvrije doorgang en met alle geldende hygiënemaatregelen en veiligheidsvoorschriften.’

Als aan alle voorwaarden is voldaan, komt een stedelijke medewerker de grenzen van het terras markeren of worden er borden geplaatst voor een parkeerverbod. Naargelang de locatie wordt bekeken of het tijdelijke terras of de uitbreiding enkel geldt tijdens bepaalde uren of dagen. De openingsuren van terrassen zullen afhankelijk zijn van de bovenlokale wettelijke bepalingen zolang deze van kracht zijn tijdens de coronacrisis.

In de stad Antwerpen zijn er ongeveer 2 700 horecazaken, waarvan de helft over een terras beschikt. In 2020 vroegen 324 horecaondernemers in het kader van de coronamaatregelen om een terrasuitbreiding voor hun zaak. Horecaondernemers vinden alle info en de voorwaarden om een aanvraag in te dienen op www.ondernemeninantwerpen.be/tijdelijkterras. (EM / Foto Aggetmorwet)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten