Afstammelingen van linden aan abdij van Tongerlo verhuizen naar Heist-op-den-Berg
HEIST-OP-DEN-BERG – Vorige maand heeft het lokale bestuur van Heist-op-den-Berg enkele zeer bijzondere linden aangeplant. De jonge linden zijn afstammelingen van de eeuwenoude linden uit de toegangsdreef van de abdij van Tongerlo. Sarah Wouters (Groen), schepen voor milieu: ‘Door zulke bomen te planten, willen we onze inwoners inspireren om zelf ook bijzondere bomen te planten en zo mee te zorgen voor een groene gemeente.’
Het verhaal van de dreef in Tongerlo begint in 1676, wanneer de abdij een toegangsdreef aanplant met Hollandse linden (Tilia x europaea, een kruising van onze inheemse zomer- en winterlinde). Al 347 jaar weten die bomen de tand des tijds te doorstaan. Vandaag is de gehele dreef beschermd cultureel erfgoed. Ze is zeer waardevol omwille van haar bijzonder genetisch materiaal.
Het lokale bestuur had al langer het idee om te investeren in het gemeentelijke groen via monumentale of merkwaardige bomen. Zo kwam de organisatie TreeID in het vizier. Die vermeerdert en kweekt ‘bomen met een bijzonder verhaal’ en wil via de rijke geschiedenis van die bomen mensen verbinden met de omringende natuur.
Zo ontstaat er zorg en waardering voor ons bestaand houtig erfgoed én voor de nieuwe bomen die worden aangeplant. Die zorg is nodig voor het behoud en de bescherming van groen, onze natuur en onze bomen.
Na toestemming van de abt, de prior en de groendeskundige van de abdij van Tongerlo nam TreeID in juli 2021 stekken van de linden. Op die manier kweken ze bomen die genetisch volledig identiek zijn aan de moederboom.
Zo zetten de oude bomen hun geschiedenis verder en schrijven hun afstammelingen nieuwe verhalen, zoals in Heist-op-den-Berg. Een primeur voor de gemeente. Het is trouwens verbazingwekkend hoe goed de jonge linden het doen en hoe groeikrachtig ze zijn. Na één groeiseizoen kon TreeID ze al leveren om aan te planten.
Wouters: ‘Intussen heeft het lokale bestuur al enkele van de bijzondere linden aangeplant en de standplaats met natuurlijke materialen ingericht en beschermd. Een goede standplaats is namelijk dé voorwaarde voor de goede verdere ontwikkeling van bomen.”
“In de toekomst wil het lokale bestuur nog meer van dergelijke boomverhalen schrijven. Merkwaardige bomen die we al binnen onze eigen gemeente hebben, zullen we vermeerderen. Die planten we dan zelf aan op het openbaar domein. Tegelijk geven we onze inwoners ook graag de mogelijkheid om deze bijzondere bomen aan te planten in hun tuin.’
Meestal worden grotere plantmaten voor aanplantingen gehanteerd, gewoonlijk is bijvoorbeeld maat zestien-achttien (de diameter van de boom in centimeters, op één meter hoogte gemeten). TreeID verkiest aanplantingen van jonger plantgoed. Zo lopen de wortels bij het verplanten uit de boomkwekerij geen schade op door de kluitvoorbereiding. En kan de boom zich, zo snel als mogelijk, aan zijn definitieve standplaats en biotoop aanpassen.
Boomtechnisch onderzoek heeft uitgewezen dat het starten met een kwalitatief en onbeschadigd wortelgestel meer ontwikkelingskansen oplevert voor de jonge aanplant in kwestie. Zo kan TreeID bomen aanleveren waarvan de zijtakken niet moeten worden ingenomen, omdat ze in hun kwekerij voldoende plek hebben om vrijuit te groeien.
Pas op hun definitieve standplaats volgt er na verloop van tijd een begeleidingssnoei om ze hun definitieve uitzicht te geven. Op die manier wordt de natuurlijke groeiwijze van bomen gerespecteerd. (EM / Foto Gemeente Heist-op-den-Berg)