• 04/03/2024

Afscheid van grootste Nationale Spelen ooit: 40 000 bezoekers kwamen naar Mechelen

MECHELEN – In Mechelen zijn de Nationale Spelen van Special Olympics Belgium tot een mooi einde gekomen. De stad verwelkomde dagelijks gemiddeld 10 000 atleten, coaches, begeleiders, vrijwilligers en toeschouwers. Dat is een record. Het vierdaagse sportevenement eindigde met een heuse slotceremonie waarin de stad Mechelen de fakkel doorgaf aan de volgende gaststad die de Nationale Spelen mag organiseren: La Louvière. 76 atleten maken zich ondertussen klaar voor de volgende uitdaging. Binnen één maand trekken zij naar de Wereldspelen in Berlijn.

Op Special FM hielden de radiostudenten van RITCS iedereen op de hoogte van het verloop van de Nationale Spelen met interviews en de juiste soundtrack. ‘s Avonds trokken muzikale acts de after party’s dan weer op gang. Piet den Boer, één van de drijvende krachten om de Nationale Spelen naar Mechelen te halen: ‘Ons doel is behaald: dit waren zonder twijfel de warmste spelen ooit. En dat dankzij de onvermoeibare inzet van de hele stad, talloze vrijwilligers, supporters en de organisatie. Zij haalden alles uit de kast met één doel voor ogen: de atleten vier onvergetelijke dagen bezorgen. Deze Spelen waren niet alleen een showcase van sportieve talenten, maar ook een viering van inclusie, vriendschap en empowerment.’

Hans Bruyninckx, voorzitter van Special Olympics Belgium: ‘De Nationale Spelen in Mechelen waren een ongelooflijke ervaring voor alle deelnemers. Als voorzitter ben ik ontzettend trots op elke atleet die heeft deelgenomen en de persoonlijke successen die ze hebben behaald. Daarnaast wil ik ook mijn waardering uitspreken voor de coaches, vrijwilligers, supporters, de stad Mechelen en Foundation Mechelen die deze Spelen mogelijk hebben gemaakt. Samen hebben we een onvergetelijke en inspirerende prestatie neergezet.’

​Voor 76 atleten en 32 coaches staat er nog een grotere uitdaging te wachten. Van zaterdag 17 tot en met zondag 25 juni trekken zij naar de Wereldspelen in Berlijn. Die vinden – zoals die andere Olympische Spelen – om de vier jaar plaats. Zo’n 7 000 atleten van 190 landen nemen het daar tegen elkaar op in 26 verschillende sporten. De Belgische delegatie is vertegenwoordigd in zestien sporten, waar het bovendien grote kansen maakt om goud, zilver of brons mee naar huis te nemen. Voor de atleten is dit het absolute hoogtepunt van hun sportieve carrière.

Bruyninckx: ‘De deelname van onze atleten aan de Wereldspelen in Berlijn is een buitengewone prestatie waar we als Special Olympics Belgium enorm trots op zijn. Het is een erkenning van hun toewijding, doorzettingsvermogen en talent. We geloven dat ze in staat zijn om zichzelf te overtreffen en te schitteren op het wereldtoneel. De Wereldspelen zijn een moment van samenhorigheid en inclusie, waar atleten uit verschillende landen en culturen samenkomen om hun passie voor sport te delen. We wensen onze Belgische delegatie veel succes en moedigen hen aan om hun dromen waar te maken en herinneringen te creëren die een leven lang meegaan.’ Wie de voorbereidingen van de atleten op weg naar de Wereldspelen wil volgen, kan dat doen via www.teamspecial.be, via het ​ programma ‘Alles Voor De Spelen’ dat vanaf morgen loopt op VTM en op www.antwerpspersbureau.be dankzij onze verslaggeefster ter plaatse .

Edwin MARIEN

Foto’s Ronny MULLENS, Joëlle VERBEECK, BEPUBLICGROUP

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten