• 16/07/2024

Afscheid van de oude Heischuur, nieuwbouw op komst

OUD-TURNHOUT – Op woensdag 26 juni nam het gemeenbestuur van Oud-Turnhout samen met een 70-tal genodigden ‘afscheid’ van het huidige gemeenschapscentrum De Heischuur. Eind augustus sluit het oude gebouw definitief haar deuren, om plaats te maken voor een nieuwbouw. De omgevingsvergunningsaanvraag werd al goedgekeurd, en gisteren keurde een extra gemeenteraad het bestek voor de nieuwbouw goed.

Tijdens een afscheidsreceptie met verenigingen, buurtbewoners en raadsleden werd de oude Heischuur uitgezwaaid en vooruitgeblikt naar de nieuwe Heischuur. Na een welkomstwoord van het bestuur stond Stan Michielsen, bestuurslid van Heemkundekring Corsendonca én van de Koninklijke Harmonie Sint-Antonius Oosthoven en dus vaste gebruiker van De Heischuur, uitgebreid stil bij het rijke verleden van het gebouw. Gedurende vele jaren vormde het een centraal punt voor verenigingen, de school, de parochie en nog veel meer.

Aansluitend werden de plannen van het nieuwe gebouw doorlopend geprojecteerd en hadden de aanwezigen de kans om daarover met de burgemeester, schepenen of architect in gesprek te gaan.

Dit ambitieus project begon met een participatietraject met verenigingen en burgers in het najaar van 2021. Een lijst met eisen en wensen resulteerde in de uiteindelijke plannen waarmee CLVR Architecten het gemeentebestuur wist te overtuigen.

Bart Vermeiren, schepen van cultuur, licht toe: “Het nieuwe gebouw zal 200 m² groter zijn dan het huidige, en strategisch geplaatst om de veiligheid op het kruispunt van Heieinde en Schuurhoven te verhogen. Door het grotere volume en efficiënter gebruik van de ruimtes zijn de lokalen multifunctioneler geworden. Dit was een van de verzuchtingen van de gebruikers.”

Duurzaamheid was een kernwaarde in dit project. “Het gebouw wordt bijna energieneutraal (BEN), dankzij een warmtenet in samenwerking met basisschool Reuzepas, zonnepanelen, een groendak en regenwaterrecuperatie”, zegt burgemeester Bob Coppens. Zo is de nieuwbouw voorbereid op de toekomst.
Na de laatste activiteiten in augustus wordt het gebouw ontruimd en ontmanteld in september. In de loop van de herfst zal het gebouw gesloopt worden, zodat de bouw van ‘de nieuwe Heischuur’ snel kan starten.

Foto’s Oud-Turnhout

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten