• 18/05/2024

Afknapper voor Kopecky uit Rumst, slechte ronde voor De Roey uit Schilde

MORTSEL – Door het afhaken van ruiter Niels Bruynseels uit Bonbeiden kwamen slechts twee Antwerpse atletes in actie tijdens de vijftiende dag van de Olympische Spelen in Tokio maar ze konden niet meteen imponeren.

De olympische ploegkoers werd een absolute afknapper voor Lotte Kopecky uit Rumst en Jolien D’hoore. De ex-wereldkampioenen in de discipline startten met medailleambities in de Izu Velodrome maar speelden nooit mee voor de podiumplaatsen. Bovendien kwamen beide rensters ten val. Een troosteloze tiende plaats (op twaalf finishende duo’s) was hun deel.

Bij de eerste val was het Kopecky die ongelukkig tegen de piste smakte. Ze kon de Nederlandse Kirsten Wild niet meer ontwijken. Kopecky: ‘Ik weet niet wat er precies gebeurde, maar ik wist meteen hoe laat het was. Ik kon geen kant meer op.’ Na de val, iets over halfweg wedstrijd, kregen de Belgen een verliesronde (en twintig minpunten) aangerekend maar toch geloofde Kopecky er op dat moment nog in.

‘Ik wilde zo snel mogelijk weer op de fiets want de koers was dan absoluut nog niet verloren.’ Maar een tweede val, dit keer van D’hoore op 27 ronden van het einde na een slechte wissel, betekende wel de definitieve doodsteek voor de Belgen. ‘We proberen elkaar af te lossen maar dan gebeurt er iets waardoor Jolien ten val kwam.’ D’hoore gaf nadien toe dat zij in de fout ging. Voor Kopecky zijn de Spelen nog niet afgelopen. Zondag rijdt ze nog het omnium. Het fysieke leed lijkt na haar tuimelperte wel mee te vallen. ‘Ik heb wat last van mijn middenrif en een paar schaafwonden, maar verder gaat het wel.’

Kopecky reed in het openingsweekend van de Spelen al een sterke wegrit, waarin ze net naast brons greep. Kan ze zich nog een laatste keer opladen? ‘Ik wil deze Spelen niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Ik heb nog nooit een betere conditie gehad en ga proberen om die zondag zo goed mogelijk te benutten en het maximale eruit te halen. Nu is het zaak om proberen zo goed te mogelijk te herstellen en de knop om te draaien voor zondag. Ik moet erin blijven geloven.’

Manon De Roey (29) uit Schilde is van een gedeelde elfde naar een gedeelde 34ste plaats weggezakt na de derde ronde van het olympisch golftornooi.  De Roey kende na rondes van 71 en 67 slagen een mindere ronde op de Kasumigaseki Country Club. Ze kwam rond in 74 slagen, drie boven par, na drie birdies maar ook zes bogeys. In totaal telt De Roey zo 212 slagen, één onder par.  Het doek valt morgen met de vierde en laatste ronde.

Een dag nadat ze olympisch goud behaalden ten koste van Australië, kijken de Red Lions met fierheid terug op hun prestatie.  Ze hielden een feestje en belden met hun familieleden. Daarna aten ze pizza’s en friet en er was een drink met het BOIC in aanwezigheid van de Belgische basketbalvrouwen, de Belgian Cats.

Antwerpenaar Arthur Van Doren bewees opnieuw een betrouwbare verdediger te zijn voor de Red Lions. ‘Ik kan niet trotser zijn op iedereen die ons geholpen heeft om de top van het podium te bereiken. Het is gek, ik heb er geen woorden voor.’ Loïc Luypaert van Braxgata Boom: ‘Olympisch kampioen worden was ons enige doel en als je dat bereikt, betekent het dat je alles goed hebt gedaan.  Het is een prachtig afscheidscadeau voor Shane McLeod. Hij heeft ons doen groeien als persoon en als sportman, op zijn eigen zachte manier. Hij is uniek. Je zult geen enkele speler vinden die iets negatiefs kan zeggen over hem.’ (EM / Team Belgium / Belga / Sporza / Foto FB)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten