• 20/05/2024

Afgestudeerden Sint-Lucas-academie stellen tentoon, sportdag in Kalmthout

KAPELLEN – Negen finalisten van de opleiding ‘beeldende kunsten specialisatie schilderatelier’ van de Sint-Lucas-Academie uit Kapellen stellen vanaf zaterdag 10 september hun eindwerken tentoon in de vroegere Openluchtschool Diesterweg aan de Acacialaan in Kalmthout. Dat gebouw is een monument dat op zich een bezoek waard is. Daarnaast tonen Myriam Jadot, Christ’l Lamot, Christel Rapier, Marja De Ruijter, Hélène Harrewijn, Mia Van Hoofstat, Renild De Schutter, Maryse Vermeersch en Mia Van den Bossche hun schilderijen.

Op 17 juli 1904 werd de schoolvilla Diesterweg geopend. Het was de eerste openluchtschool in Europa waar ‘zwakke kinderen’ uit Antwerpen naartoe werden gestuurd om aan te sterken. De beelden van weleer in de oude schoolrefter, waarin nu de pop-up bar van de expo een onderkomen vindt, geven je een idee hoe het er aan toe ging. Diesterweg is een doorleefd pand met een ziel waar de negen afstudeerders en bezielde kunstenaars tentoonstellen. Ze behaalden allen eerst het diploma ‘algemene schilderkunst’ en volgden nadien nog twee jaar specialisatie. Dat werd een leerrijk, boeiend en inspirerend leerproces. De thema’s en de gebruikte technieken verschillen van deelnemer tot deelnemer en zijn uiteenlopend net omdat in de loop van hun leertraject iedereen een eigen stijl ontwikkelde. Iedereen is welkom om de werken tijdens een wandeling doorheen het gebouw te ontdekken. Afsluiten kan met drankje en hapje in de pop-up bar. De tentoonstelling is te bezoeken tijdens het weekend van 10 en 11 september en het weekend van 17 en 18 september, telkens van 11 tot 17 uur. De toegang is gratis. Op zondag 18 september om 16 uur is er een finnisage met een openingswoord van de artistieke directeur, Carla Ferilli, en muzikale omlijsting door Kris Doms (One orchestra). Ook hierop is iedereen is welkom.

Dit jaar viert Sportraad Kalmthout zijn 50-jarig bestaan. Er staan verschillende festiviteiten op het programma met als topper een familiesportdag op Sportpark Heikant. Die vindt plaats op zondag 28 augustus van 10 tot 17 uur. Iedereen is welkom, inschrijven hoeft niet.
Tijdens de sportdag kan je genieten van verschillende activiteiten zoals springkastelen, little kids play zone, eendjes vissen, darts, gekke fietsen-parcours, trampolines, klimmuur, stormbanen,… Verschillende sportverenigingen zorgen voor de animatie en sfeer en er is een fiets- en wandeltoer: ontdek landelijk Kalmthout en bosrijk Heide via een fietstocht van twintig kilometer. De wandelroute van zes kilometer leert je enkele Kalmthoutse doorsteekwegjes kennen. Uiteraard kunnen hapjes en drankjes niet ontbreken op deze sportieve dag. Info: https://kalmthout.be/50-jaar-sportraad/

Zowel voor natuur- als cultuurliefhebbers, stelde Visit Kalmthout een aantal gegidste wandelingen samen. Op zondag 21 augustus belicht de gids de Cambuus van Moeder Kee (Anna Cornelia Teysen), gelegen ergens in het centrale deel van de Kalmthoutse Heide, de driehoek Vossenbergen, Wilgenduinen en Cambuusduinen. Met deze cultuurhistorische excursie brengt de gids het verhaal van één van de boeiendste pioniers van de Kalmthoutse Heide en bezoek je de site waar alles zich heeft afgespeeld. De wandeling is acht kilometer lang. Info: https://clubkalmthout.be/evenementen/wandeling-moeder-kee (EM / Foto Christel Rapier)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten