• 17/06/2024

AED studio’s Lint klaar voor minstens 130 000 vaccinaties, ook Lier van start

KONTICH – De vaccinatiecentra moeten klaar zijn tegen maandag 1 februari zodat er tegen maandag 15 februari een eerste dry-run kan gebeuren. Vanaf maart worden de eerste vaccinaties verwacht in de centra, indien de leveringen van de vaccins tijdig gebeuren. Normaal gezien zullen de vaccinatiecentra open blijven tot oktober.

In de AED-studio’s in Lint is men klaar om zowat 130 000 vaccins te plaatsen. Burgemeester Bart Seldeslechts (N-VA) van Kontich: “We rekenen erop dat 70 procent van de bevolking zich laat vaccineren. Personen in een RVT, risicopatiënten en naar schatting een kleine 5 400 anderen zullen elders of thuis worden gevaccineerd. Vermits men twee vaccins krijgt, kom je aan 66 000 inwoners van Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel, goed voor 132 000 vaccins.’ Ondertussen hebben zich al meer dan 800 vrijwilligers aangemeld.

Van dat aantal vaccins hangt ook het kostenplaatje af. AED studio’s vraagt één tot drie euro per spuit. De Vlaamse Overheid subsidieert voor 250 000 euro. Het kiezen van de locatie liep niet van een leien dakje. Eerst communiceerde burgemeester Koen Metsu (N-VA) van Edegem dat de vaccinaties zouden worden toegediend in het UZA. Seldeslachts: ‘Daar kon men onvoldoende opschalen. Stel dat er een derde golf uitbreekt dan zouden ze de vaccinatie helemaal on hold moeten zetten. Het UZA staat wel in voor de thuisvaccinatie.’

Ook Mortsel wilde het vaccinatiecentrum op haar grondgebied en Boechout stelde een mobiele vaccinatie voor. Seldeslachts: ‘Ik ben blij dat we er zijn uitgeraakt. Anders had de gouverneur de knoop moeten doorhakken. De oppervlakte van de AED studio’s is dubbel zo groot dan wettelijk verplicht. We beschikken er over vier vaccinatiestraten, die makkelijk kunnen worden uitgebreid naar acht of nog meer. Bovendien investeerde AED in betere luchtverversing.’

Vorige week besliste de Eerstelijnszone Pallieterland om het vaccinatiecentrum voor de gemeenten Lier, Duffel, Berlaar, Ranst en Nijlen in te richten in CC De Mol in Lier. Ondertussen wordt volop werk gemaakt van een snelle uitrol van dit vaccinatiecentrum. De logistieke inrichting zal toevertrouwd worden aan een externe partner die eerstdaags aangesteld wordt. Om de werking van het centrum vlot te laten verlopen zijn heel wat vrijwilligers met medische achtergrond nodig zowel als vrijwilligers die onthaal- en administratieve taken opnemen. Registreren kan via een online formulier op de websites van de vijf gemeenten. Wie ondertussen vragen heeft over het vaccinatiecentrum Pallieterland kan hiervoor terecht op vaccinatiecentrum@lier.be of tel. 03 8000 410  van maandag tot vrijdag van 9 uur tot 12u30 en maandag tot donderdag ook van 14 tot 16 uur. Eens het vaccinatiecentrum in werking is zullen de uren uitgebreid worden. In de loop van volgende week zal ook de website www.vaccinatiecentrumpallieterland.be online staan.

https://www.helpdehelpers.be wordt op Vlaams niveau ter beschikking gesteld om ondersteuning te geven in de vaccinatiecampagne. Eerstelijnszones kunnen beroep doen op dit platform om vrijwilligers te zoeken. Op basis van een match kunnen zij dan contact opnemen om concrete afspraken te maken (over beschikbaarheid en inschakeling, verzekering, eventuele vergoeding, …). Enkel artsen en verpleegkundigen mogen vaccineren, maar ook andere zorgprofessionals kunnen zich melden. Via een persoonlijke profielpagina kunnen personen hun persoonsgegevens, opleiding, voorkeuren en beschikbaarheid ingeven en beheren. Personen die nu al een profiel hebben in ‘Help de Helpers’ zullen een bericht krijgen om hun profiel aan te passen en zich eventueel kandidaat te stellen om te helpen in een vaccinatiecentrum.

Edwin MARIËN

Logo Eerstelijnszone Pallieterland

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten