• 27/05/2024

Administratief centrum Bell wordt groene plek voor buurt, bezoekers en personeel

ANTWERPEN – Stad Antwerpen wil van haar administratief centrum Den Bell een kwalitatieve, groene plek maken voor de buurt, de bezoekers en het stadspersoneel. Vandaag werd het officiële startschot voor de werken gegeven. Als alles volgens plan verloopt, zullen ze dit najaar afgerond zijn.

Den Bell bevindt zich aan het Francis Wellesplein op het Zuid in Antwerpen. Dit is een plek in de Brederodewijk die gevoelig is aan wateroverlast, en in de zomer aan hittestress. Het openbare binnenplein van het gebouw is nu grotendeels verhard en er staan maar enkele bomen.

Met de herinrichting zet de stad specifiek in op regenwateropvang en vergroening. Er wordt ruim 4 500 vierkante meter extra groen aangelegd op de daken, gevels en het binnenplein. De platte daken zijn ideaal om groene daken te creëren. De hoogste daken krijgen een groendak met vetplanten, kruiden en grassen. Daarnaast wordt ook een natuurdak voorzien met zoveel mogelijk inheemse planten. Deze groene daken zorgen voor afkoeling tijdens de zomermaanden en vangen het regenwater mee op.

Els van Doesburg (N-VA), schepen voor groen: ‘We ontharden en vergroenen meer dan 40 procent van het binnenplein. We planten hier vijftien nieuwe bomen naast de bestaande zes. We voorzien 364 vierkante meter aan klimplanten en creëren met 2 908 vierkante meter aan groendak één van de grootste groendaken van de stad. We maken van Den Bell een echte groene stadsoase waar picknicken, elkaar ontmoeten, sporten en spelen nog aangenamer wordt.’

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor patrimonium: ‘Van grijs en grotendeels verhard evolueert de binnenkoer van de iconische Den Bell met 4 500 vierkante meter extra groen naar een gezellige plek voor bezoekers, bewoners van de Brederodewijk en de eigen stadsmedewerkers. Zo geven we met ons eigen stadspatrimonium het goede onthardingsvoorbeeld. Uitkijken doen we naar de oplevering van de site dit najaar.’

De werken verlopen in verschillende fases, zodat de plek steeds toegankelijk blijft voor medewerkers, bezoekers en gebruikers van de ondergrondse parking. Eerst wordt het gedeelte van het binnenplein dat zich vlak bij de recent gerenoveerde toren bevindt, aangepakt. De aannemer start met het verwijderen van de losse elementen en de bestaande verharding. De stenen worden voorzichtig uitgebroken, zodat ze later kunnen worden hergebruikt.

Op de dragende constructie van het binnenplein wordt een laag geplaatst die het regenwater vasthoudt. De waterhoudende laag bestaat uit kunststofboxen, en in droge periodes vult de bestaande regenwaterput deze laag bij. De bovenliggende plantvakken krijgen dankzij deze laag toegang tot water. Zo verdwijnt het regenwater niet in het riool, maar wordt het nuttig gebruikt. Nadien worden het reliëf van de plantvakken en de verharding aangelegd.

In de volgende fases worden ook de andere delen van het plein uitgebroken en krijgen onder meer het multisportveld, de pergola en het gevelgroen een plaats. De groendaken op hoogte worden vanaf eind deze maand aangelegd. Als alles volgens plan verloopt, zijn alle werken dit najaar klaar. Meer informatie vind je hier  . Dit project wordt gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid, departement Omgeving en van het Fonds ING Fund for Sustainable Buildings, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. (EM / Foto’s Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten