• 17/06/2024

‘Adem’ thema tijdens het nieuwe seizoen bij het Antwerp Symphony Orchestra

ANTWERPEN – Tijdens het seizoen 2021-2022 is ‘Adem’ het centrale thema bij het Antwerp Symphony Orchestra.  Intendant Joost Maegerman: ‘Het voorbije anderhalf jaar werden we geconfronteerd met een virus dat de adem van onze samenleving deed stokken. Nu zijn we klaar om samen met het publiek te herademen in de Koningin Elisabethzaal. ‘

Het thema ‘Adem’ vormt de rode draad in de concertprogramma’s én in de omkadering tijdens het seizoen. Men verwelkomt onder meer gerenommeerde dirigenten als David Zinman, Richard Egarr en Osmo Vänskä, en solisten van wereldklasse als Martha Argerich, Gil Shaham, Baiba Skride en Anna Vinnitskaja. Als één van van de meest vooraanstaande pianisten van Groot-Brittannië is Steven Osborne vaak te gast in prestigieuze zalen zoals Carnegie Hall, Wiener Konzerthaus en Concertgebouw Amsterdam, en soleert hij regelmatig bij toporkesten als het London Symphony Orchestra of de Münchner Philharmoniker. Hij speelt komend seizoen zes keer met Antwerp Symphony en brengt onder meer Beethovens Vierde pianoconcerto, het Eerste pianoconcerto van Brahms en Messiaens Quatuor pour la fin du temps.

De nieuwe Koningin Elisabethzaal staat na vijf jaar op de wereldkaart als prestigieuze concertzaal met een unieke akoestiek. Vooraanstaande buitenlandse orkesten komen dan ook graag langs bij Antwerp Symphony (in samenwerking met DE SINGEL). Komend seizoen hoort het publiek onder meer het London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Simon Rattle, met zijn echtgenote Magdalena Kožená, en het Orchestre de Paris onder leiding van Manfred Honeck. Ook het City of Birmingham Symphony Orchestra onder leiding van Mirga Gražinytė-Tyla is te gast (in samenwerking met het Klarafestival).

Voor het jaarlijkse openingsgala, op zaterdag 25 september om 20u15, heeft Antwerp Symphony opnieuw een grande dame uit de operawereld te gast. Diana Damraus. Buitenaardse ademcontrole, gedetailleerde en delicate toonvorming en een meeslepend inlevingsvermogen maken haar tot een van de meest geliefde zangeressen van deze tijd. Ze is dan ook overal ter wereld te horen in de beste operahuizen en op de meest prestigieuze podia. Samen met dirigent Pavel Baleff en bas Nicolas Testé zet ze het klassieke concertseizoen in met een programma vol koninklijke aria’s en duetten.

Drie dagen later – op dinsdag 28 september om 19 uur – is het de beurt aan de London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Simon Rattle. Elk jaar nodigen Antwerp Symphony Orchestra en DE SINGEL de grootste orkesten uit voor een concert in de Koningin Elisabethzaal. Het legendarische London Symphony Orchestra, onder leiding van de al even legendarische Sir Simon Rattle, opent dit jaar de reeks met een uniek concert. Op het programma staat onder meer de liedcyclus Where Are You? van de Tsjechische componist Ondřej Adámek, die wordt gezongen door mezzosopraan Magdalena Kožená, Rattles echtgenote en muzikale metgezel. Een uitzonderlijke combinatie van topmusici, voor het eerst te gast in de Koningin Elisabethzaal. Chef-dirigent Elim Chan: ‘Ik kan niet wachten om opnieuw voor een volle Elisabethzaal te staan, met muziek van grootmeesters als Mahler, Rachmaninov, Stravinski en Brahms. Het wordt fantastisch om die wonderlijke muziek opnieuw te delen met ons publiek.’ Het volledige programma vind je op https://www.antwerpsymphonyorchestra.be/. (EM / Foto Antwerp Symphony Orchestra)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten