• 24/06/2024

Activiteiten tijdens archeologiedagen in 23 Antwerpse gemeenten/districten

BORGERHOUT – Tijdens de Archeologiedagen ontdek je van vrijdag 20 tot zondag 22 mei verspreid over heel Vlaanderen alle aspecten rond archeologie. We berichtten al over de activiteit in Kontich. Hieronder zetten we er twee andere in de kijker.

Op zondag 22 mei zet het Provinciaal Archeologisch Depot aan de Noordersingel 17 in Borgerhout zijn deuren open. Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor onroerend erfgoed: ‘ Ons nieuwe Provinciaal Archeologisch Depot staat voor het eerst open om jullie te verwelkomen. Je kan er een rondleiding volgen en onze zeer toegankelijke brochures, ‘kijkkasten’ en educatieve pakketten ontdekken.’ Ben je benieuwd naar wat we allemaal bewaren in het depot? Welke weg een vondst aflegt tot ze bij in het Depot in bewaring komt? Welke boeiende verhalen vondsten vertellen? Schrijf je dan in voor een geleide rondleiding . Die starten elk halfuur van 10 tot 16 uur (niet om 12.30 uur). Inschrijven via https://www.archeologiedagen.be/agenda/archeologiedagen-neem-deel-aan-een-geleid-bezoek-aan-het-provinciaal-archeologisch-depot-je. 

De zes Merodegemeenten – Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Hulshout, Herselt, Westerlo en Tessenderlo nemen gezamenlijk deel aan de Archeologiedagen met het bovenlokaal thema ‘boerenschansen’.

47 boerenschansen. Dat is het resultaat van een maandenlange collectieve zoektocht naar de schansen in het Merodegebied. De meeste schansen – kleine aarden verdedigingswerken – werden opgericht tijdens de Tachtigjarige Oorlog op het platteland en komen talrijker voor in de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Niet verwonderlijk dat er daarom veelvuldig schansen te vinden zijn in het Merodegebied, dat zich net uitstrekt op de grenzen van deze drie provincies.

Intergemeentelijke onroerende erfgoeddienst (IOED) de Merode heeft een samenwerkingsproject opgestart omtrent het thema ‘schansen’, met de zes gemeenten en hun lokale verenigingen die aangesloten zijn bij IOED de Merode. Vanuit deze inventarisatie kon men een mooie brochure opstellen. Met deze brochure kan je er op uit trekken per fiets om te speuren naar de schansen in jouw gemeente én in het Merodegebied. Hoewel de meeste boerenschansen enkel archeologisch bewaard zijn, zijn er toch nog wat sporen van terug te vinden in het landschap , zoals een wal of een gracht. Nu vrijdag, zaterdag en zondag organiseren de zes gemeenten activiteiten om hun schansen in de kijker te zetten. Zo kan je onder meer  aansluiten bij een gegidste fietstocht, een lezing volgen, een tentoonstelling bezoeken of een metaaldetectiedag bijwonen. Meer info via https://www.cultuurenerfgoeddemerode.be/projecten/archeologiedagen20-21-en-22-mei-2022.  Daarnaast kan je de historische en archeologische aspecten van de schansen in jouw gemeente komen ontdekken in de digitale tentoonstellingen in de gemeentehuizen.

Ook in andere gemeenten vinden er tal van activiteiten plaats met onder meer in workshops, wandelingen en lezingen en dit in Antwerpen, Berlaar, Bornem, Brecht, Heist-op-den-Berg,  Herentals, Herenthout, Hoogstraten, Kapellen, Kasterlee, Kontich, Laakdal, Mechelen, Rijkevorsel, Terhagen, Turnhout Vorselaar en Zoersel. Ontdek ze op www.archeologiedagen.be (EM /Op de foto: kijkkast van de provincie Antwerpen in de bib van Lier – cc Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten