• 17/07/2024

Activiteiten in 23 Antwerpse gemeenten/districten tijdens Week van de Korte Keten

HERSELT – Van vandaag tot en met zondag 22 mei is het in heel Vlaanderen de Week van de Korte Keten. In die periode kan je ook in de provincie Antwerpen letterlijk en figuurlijk proeven van tal van heerlijke activiteiten vol lokale producten. Het provinciebestuur zet de klant centraal tijdens deze editie. Korte Keten Kopers kunnen hun getuigenis delen over waarom, wanneer, waar en wat ze in korte keten kopen. Met deze verhalen en getuigenissen gaat het provinciebestuur aan de slag in een nieuwe campagne om de diversiteit van de korte keten onder de aandacht te brengen.

Korte keten betekent dat er zo weinig mogelijk schakels tussen jou en je voedsel zitten. Een keuze voor de korte keten is een duurzame keuze: je eet volgens de seizoenen, je betaalt een eerlijke prijs én je weet wie jouw voedsel geproduceerd heeft. Bovendien leggen jouw groenten, fruit, vlees en ander voedsel minder kilometers af in vergelijking met wat van ver wordt ingevoerd.

Wie in de provincie Antwerpen woont of daar korte keten-producten aanschaft kan de komende maanden deelnemen aan de Korte Keten Kopers – campagne. Via https://filerequestpro.com/up/korte-keten-kopers beantwoord je enkele vragen en upload je eventueel een foto van jou in een korte keten-setting of met je favoriete korte keten-product. Medewerkers van provincie Antwerpen schuimen ook enkele dagen diverse korte keten-verkooppunten af om de Korte Keten Kopers in de provincie te leren kennen. Door de verhalen, noden, anekdotes… van korte keten-consumenten te capteren, proberen zij het doelpubliek van de korte keten nog beter te leren kennen. Aan het einde van de zomer worden er onder de deelnemers ook enkele leuke en lekkere prijzen verdeeld.

Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor landbouw en plattelandsbeleid en links op de foto bij Hoeve De Ploeg in Herselt: ‘Het grote pluspunt van de korte keten is de rechtstreekse band tussen de producent en zijn klanten. Daardoor ontstaat er een wederzijds begrip, de boer krijgt een eerlijke prijs, de klant kan met eigen ogen zien waar zijn voedsel vandaan komt of vragen daarover stellen, mensen leren hoe boeren afhankelijk zijn van de seizoenen,…’

In de provincie Antwerpen staan er brunches, infomomenten, openstaldagen, opendeurdagen, openvelddagen, duurzaamheidsfestivals, proeverijen, rondleidingen, picknicks… op het programma. De Week van de Korte Keten is een gezamenlijk initiatief van alle Vlaamse provincies, het Steunpunt Korte Keten en VLAM (het Vlaams centrum voor Agro- en VisserijMarketing). Deelnemen aan de Korte Keten Kopers campagne kan van 14 mei tot en met zondag 31 juli.

In onze provincie worden er activiteiten georganiseerd in Berchem, Boechout (2), Brasschaat, Deurne (2), Duffel, Ekeren, Geel, Herentals (2), Hoboken, Kapellen (2), Kasterlee, Kontich, Laakdal, Lille (2),  Nijlen, Ranst, Schoten, Stabroek, Wommelgem, Zandhoven (2), Zoersel en  Zwijndrecht. Ontdek ze op  www.weekvandekorteketen.be .

Op maandag 16 mei zendt Radio 2 live uit vanop de plukhoeve in Schelle tussen 12 en 13 uur. (EM / Foto Robin FASSEUR)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten