• 24/06/2024

Acties voor Oekraïne in Mechelen, Nijlen en Beerse

MECHELEN – Een symbolische actie voor het Jaar van de Europese Jeugd: de Mechelse studenten van Thomas More steken de handen uit de mouwen voor de jonge vluchtelingen uit Oekraïne en omstreken. Thomas More zet namelijk mee haar schouders onder het project ‘Rugzak Vol Dromen’, een initiatief van kinderpsycholoog Wendy de Pree en haar gezin uit Rijmenam. De studenten helpen Wendy door mee rugzakken in te zamelen voor de kinderen uit Oekraïne, gevuld met knuffels, boeken en speelgoed. Rugzakken en speelgoed op overschot? Rep je naar één van de inzamelmomenten op Campus Kruidtuin.

2022 is het jaar van de Europese Jeugd, en daar zet Mechelen als Kinderstad dubbel en dik op in. De Mechelse studenten van Thomas More (Campus Kruidtuin) werken mee aan het project van kinderpsycholoog Wendy de Pree en haar dochter Janneke uit Rijmenam. Het gezin organiseert ‘Rugzak Vol Dromen’ voor jonge vluchtelingen uit de huidige Oekraïnecrisis. Door de oorlog dragen deze kinderen elk hun figuurlijke rugzak. Via het initiatief van Wendy en de samenwerking met Thomas More krijgen ze een andere rugzak: eentje gevuld met dromen.

Campus Kruidtuin (lerarenopleiding) schakelde snel om het project van Wendy mee te ondersteunen. Lector Jana Crobeck: ‘Wendy heeft een fantastisch initiatief neergezet, waar onze studenten maar al te graag aan meewerken. Ons doel is om zoveel mogelijk rugzakjes in te zamelen. Hiermee hopen we een steen te verleggen.’

De inhoud van de rugzakjes is niet willekeurig: Crobeck: ‘Deze kinderen zijn in volle ontwikkeling. Zij hebben speelgoed nodig dat hen helpt groeien. Een kleurboekje krijgen ze bijvoorbeeld heel gemakkelijk. We zetten daarom een kritische, pedagogische bril op en zoeken naar spullen die inhoudelijk nog een level hoger mikken. De verzamelde rugzakjes brengen we nadien naar Wendy, die ze verder verdeelt.’

Abdrahman Labsir (Open Vld), schepen voor jeugd: ‘De stad Mechelen riep in haar veertien werven eveneens 2022 uit tot ‘jaar van de jeugd’ en zet graag haar schouders mee onder dit warme project voor en door jongeren.’ De termijn van het jeugdinitiatief ligt nog niet vast. Thomas More werkt met plezier de inzamelmomenten af, maar sluit een vervolg niet uit: Crobeck: ‘We houden contact met Wendy. Indien zij hier een vervolg aan breit, sluiten wij maar al te graag aan.’

Heb je nog een rugzakje liggen, en kan je kind ook wat speelgoed, boekjes of knuffels missen? Eén adres: het Kleuterlabo (T0.19) van Campus Kruidtuin. Lever ze in tijdens een inzamelmoment naar keuze: zaterdag 19 maart van 13  tot 16 uur, dinsdag 22 maart van 12  tot 15 uur en donderdag 24 maart van 8u45 tot 13 uur.

DIERENVOEDING IN NIJLEN

Naast het menselijk leed wordt er ook aan de dieren gedacht die vaak met hun baasjes Oekraïne moeten ontvluchten. Minneke De Ridder uit Kessel helpt mee aan zo’n initiatief.

Zij zamelt voeding in voor door dieren allerhande. Honden, katten, konijnen, vogels, … Noem het maar op.

Nijlenaars die dierenvoeding willen schenken, mogen contact opnemen via 0494 94 94 75 of via Facebook.

Ook de Nijlense boekenruilkast helpt; In de leegstaande garage (in opbouw) recht over de boekenruilkast mogen goederen afgezet worden. De Nijlense Boekenruilkast bevindt zich aan de parking van het zwembad: Beekstraat Nijlen – contactpersoon Willem Ceulemans.

Als mensen de actie financieel willen steunen om het vervoer te financieren, wat met deze brandstofprijzen geen lachertje is, kunnen ze dit op het rekeningnummer: BE78 7370 5912 5886 Mededeling : Oekraïne

JAN TIMMERMAN EN DELHAIZE IN BEERSE

In Beerse zette inwoners Jan Timmerman een actie voor Oekraïne op poten.

Jan riep op allerhande bruikbare en broodnodige spullen binnen te brengen. Zelf nog spullen te geef? Contacteer Jan op het nummer 0498 76 99 24.

Heb je niet meteen spullen liggen om weg te geven aan Oekraïense oorlogsvluchtelingen, maar wil je toch jouw steentje bijdragen? Koop dan iets extra bovenop je eigen boodschappen bij Delhaize: droge voeding, producten met een lange houdbaarheidsdatum, verzorgings- en hygiënische producten, pampers, dierenvoeding,… Je deponeert het na het afrekenen gewoon in de winkelkar voor Oekraïne.  (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten