Acht jonge Mechelse kunstenaars stellen tentoon in het Cultuurcentrum
MECHELEN – Mechelen geeft creatievelingen een boost met verschillende initiatieven. In dat kader opent morgen vrijdag 12 november de expo ‘Definitie: Tentoonstelling (zn): a collection of things (good or works of art ect.) for public display/expo/exhibition/exposition.’ In deze expo tonen acht jonge kunstenaars, gesteund door RADAR via Stroom op de vaart, twee weken lang hun werken in Cultuurcentrum Mechelen.
Mechelen zet sterk in op de talentontwikkeling van artiesten en creatieven in de stad. Hiervoor lanceerde de stad in 2020 het ondersteunend platform RADAR dat advies, projectbegeleiding en ruimte aanbiedt om hun groei en experimenten te stimuleren.
Björn Siffer (Groen), schepen van cultuur: ‘Radar krijgt steeds meer vragen van artiesten en collectieven op zoek naar advies en ondersteuning. Daarbij merken we een grote gedrevenheid, passie en potentieel.’
‘Ook de jongere generatie kiest duidelijk om zich in Mechelen te ontwikkelen tot professioneel kunstenaar, organisator van culturele projecten of om een creatieve onderneming op te starten. We moedigen hen aan en ondersteunen hen met veel plezier. Want zij bouwen mee aan onze culturele en creatieve stad van morgen.’
‘Artiesten en creatieven botsen op onzekerheden en drempels in hun groeiproces, zeker jonge startende kunstenaars. Er bestaat al heel wat ondersteuning en kansen voor deze doelgroep vanuit ons cultuur-, jeugd- en economiebeleid. Toch is er de blijvende zoektocht naar verbeteringen en innovaties in de methodes voor de doorstroom en realisatiekansen van deze doelgroep.’
Mechelen startte daarom begin dit jaar het driejarig onderzoek- en experimenteertraject STROOM op de VAART, in samenwerking met kernpartnerstad Leuven en onderzoek partner Bamm vzw, met steun van Vlaanderen.
Stroom op de Vaart test methodes om jonge ambitieuze creatievelingen, tussen de achttien en 30 jaar, te helpen doorgroeien in hun eigen ambities binnen podium, beeldende en andere creatieve disciplines. Door middel van participatietrajecten bepaalt de doelgroep welke ondersteunende methodes ze willen uittesten samen met organisaties uit de domeinen jeugd, cultuur en economie. In Mechelen zal er zowel een beeldend als een muziektraject ontwikkeld worden.
Mechelen zal de ervaringen die doorheen de drie jaar zijn opgebouwd, inbedden in de bestaande werking van RADAR en opgebouwde partnerschappen. De resultaten worden ontsloten en gedeeld met organisaties binnen Mechelen, Leuven en breder in Vlaanderen.
De acht Mechelse beeldende makers bundelen hun artistieke kracht en dompelen bezoekers onder in hun werk. Elk werk is uniek, elke kunstenaar is op zijn eigen manier divers. Het gaat om Lotte Kolpa, Margot Van Ransbeeck, Al Ani Ali, Ine | Musé Muys, Bolé (Arne Smets), Tibbe Liesmons, Eveline Bumba Ebeneser en Louis Corthout. (EM / Foto Stad Mechelen)