• 18/07/2024

Acht icoonfietsroutes gelanceerd waaronder Kempen-, Schelde- en Kunstroute

ANTWERPEN – Om Vlaanderen op de kaart te zetten als internationale fietsvakantiebestemming lanceren de vijf provinciale toeristische organisaties en Toerisme Vlaanderen acht icoonfietsroutes. Ze vervangen de LF-routes, volgen het populaire knooppuntennetwerk en verbinden het beste van Vlaanderen.

De nieuwe Kempenroute zet de groenste regio van Vlaanderen in de verf. De nieuwe Schelderoute loodst de fietser langs, over én onder de machtige rivier. Toerisme Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Limburg werken samen met de vzw Grote Routepaden aan de vernieuwing van het meerdaagse fietsaanbod in Vlaanderen.  Centraal staat de realisatie van acht thematische icoonfietsroutes en een nieuwe Vlaanderenroute, die de 30  jaar oude LF-routes vervangen. Het initiatief kadert in het project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’, waarvoor de partners bijna anderhalf miljoen euro samenbrengen.

De Kempenroute (203 kilometer) verbindt Antwerpen met Maasmechelen en trakteert de fietser op iconische landschappen en veel groen zoals Kempense Meren, Sas4-Toren, vallei Kleine Nete, Kempense Heuvelrug/Slapende Reus, De Hoge Rielen, Tielenheide, De Lilse Bergen, Zoerselbos, Antitankgracht, Fort van Oelegem, Vrieselhof, Rivierenhof en Park Spoor Noord. .De mix van natuur, erfgoed en plezante haltes maakt er een gevarieerde trip van.

De Kempenroute (203 kilometer) verbindt Antwerpen met Maasmechelen en trakteert de fietser op enkele iconische landschappen en veel groen zoals Kempense Meren, Sas4-Toren, vallei Kleine Nete, Kempense Heuvelrug/Slapende Reus, De Hoge Rielen, Tielenheide, De Lilse Bergen, Zoerselbos, Antitankgracht, Fort van Oelegem, Vrieselhof, Rivierenhof en Park Spoor Noord. .De mix van natuur, erfgoed en plezante haltes maakt er een gevarieerde trip van.

De Schelderoute (181 kilometer) volgt de meanderende rivier tussen Antwerpen en West-Vlaanderen en rijgt de fotogenieke plekken aan elkaar. Nergens beleef je de Schelde beter dan op de autovrije dijkwegen en op de veerboot, een heerlijk intermezzo. Ook de waterrijke natuur, het nautische erfgoed en de Scheldedorpjes charmeren. De ambitie leeft om er een grensoverschrijdende route richting bron (Frankrijk) en monding (Nederland) te maken. Antwerpse blikvangers zijn  de veerdienst Moerzeke/Sint-Amands/Mariekerke; Scheldedorpen Sint-Amands en Mariekerke, stiltegebied Weert, Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde en Sas van Bornem, fietserstunnel onder de Schelde, Scheldekaaien Nieuw Zuid, Het Steen, Noorderkasteel, polderdorp Lillo en de haven van Antwerpen

De nieuwe bewegwijzering van de Kempenroute is intussen afgerond, de borden van de Schelderoute duiken deze week op. Toerisme Vlaanderen financierde de bewegwijzering, de provincies zorgen voor de plaatsing en het onderhoud. Vanaf mei doorkruist een derde icoonfietsroute de provincie: de nieuwe Kunststedenroute loopt via Antwerpen en Mechelen. Voor de zomer zijn alle acht belevingsroutes klaar. Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor toerisme: ‘Meteen de ruggengraat van het project. De nieuwe routes vormen de perfecte basis voor aantrekkelijke fietsvakanties. We zullen de samenwerking met de private sector van fietsvakantiemakers en service-leveranciers dan ook intensiveren. Voor de fietsers plannen we een meertalige portaalwebsite en nieuwe uniforme gidsen.’ ‘Zo bouwen we, samen met onze partners, Vlaanderen uit als internationale fietsvakantiebestemming. Steeds meer fietsreizigers – Belgen en van zodra de coronapandemie achter de rug is, ook buitenlanders – zullen onze regio’s en steden ontdekken. Een opsteker voor onze lokale toeristische ondernemers. Meer info: http://www.vlaanderenmetdefiets.be/ (EM / Foto Mie De Backer)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten