• 21/04/2024

Acht basisscholen van Mol nemen deel aan scholenproject ‘Jeugd en toegankelijkheid’

MOL – Nog tot en met vrijdag 3 mei nemen acht basisscholen uit Mol deel aan het scholenproject ‘Jeugd en toegankelijkheid’.

Mensen met een beperking delen hun ervaringen over de moeilijkheden die zij dagelijks ondervinden door de onaangepaste omgeving.

Daarnaast krijgen kinderen de kans om zelf te ontdekken hoe het is om met een beperking te functioneren door onder meer zelf op pad te gaan met krukken, blindenstok, rolstoel,… Vandaag was de Gemeentelijke Basisschool Klim-Op in Mol-Ginderbuiten aan de beurt.

Het project ‘Jeugd en toegankelijkheid’ richt zich tot leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar.

Doel is hen beter leren om te gaan met personen met een beperking. Het moet kinderen bewust maken dat mensen met een beperking gelijkwaardig zijn en ook recht hebben op een omgeving die voor hen bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar is.

Het project wordt jaarlijks georganiseerd en is een initiatief van de adviesraad voor personen met een beperking in samenwerking met het gemeentebestuur en tal van vrijwilligers.

Aan de hand van een aantal praktische opdrachten krijgen kinderen de kans om zelf te ontdekken hoe het is om met een beperking te functioneren (blind, slechtziend, rolstoelgebruiker, doof, slechthorend, een ledemaat missen,…).

Hulpmiddelen zoals rolstoelen, krukken, blindenstok, brailleschrift en gebarentaal komen onder meer aan bod.

Na de projectdag gieten de kinderen hun bevindingen in een rapport over de toegankelijkheid van hun school of schoolomgeving voor personen met een beperking.

Dit rapport wordt later tijdens de slothappening op dinsdag 23 mei in Zaal ‘t Getouw aan het gemeentebestuur overhandigd.

Vrije basisschool Millekemol kwam al aan de beurt. Na vandaag volgen nog Vrije Basisschool Wezel (dinsdag 16 april), Basisschool De Spoorzoeker (donderdag 18 april), Sint-Jan Berchmanscollege (donderdag 18, vrijdag 19 en maandag 22 april), Lagere school Rozenberg (dinsdag 23 april), Basisschool ’t Egeltje (donderdag 2 mei) en Vrije basisschool De Toren (vrijdag 3 mei).

Peter WILLEKENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten