• 24/06/2024

Hof ter Linden Edegem

Aanvang Restauratie Hof Ter Linden Edegem

EDEGEM– Het Hof Ter Linden in Edegem heeft al een lange geschiedenis achter de rug. De eerste gegevens over het domein dateren van rond 1277 toen het in feite een omwaterde schans in hoevestijl was, die vooral de Noormannen moest tegen houden. De naam Ter Linden kwam oorspronkelijk niet van de familie die er eerst resideerde maar van een markante lindenboom op het domein.

Rond 1500 sprak men van het stenen huis op de berg. Verschillende malen werd het hoofdgebouw vernield. In de 80 jarige oorlog ( 1568-1648) werd het voor de laatste maal totaal ten gronde verwoest door terugtrekkende troepen.
In 1663 werd het een ‘ huis van Plaisantie’ voor een rijke Antwerpse familie, die in de lente en zomer de ongezonde stank van de stad wilden ontvluchten.

Ruwweg dateert het huidig kasteel uit 1768. Een classicistisch kasteel met symmetrische opbouw rond een groot salon. Ook met kolossale zuilen en ornamenten. Binnenhuis was de afwerking in de stijl van Lodewijk XVI met speciaal parket en fresco schilderijen.
De verschillende generaties van de familie die toen het domein beheerden deden in feite weinig of niets aan het kasteel. Verval door verwaarlozing was dan ook niet te vermijden.
De verkoop via de gemeente Edegem in 2012 was de eerste stap naar een nieuw Hof Ter Linden. De eerste plannen voor restauratie werden toen gemaakt, maar het duurde nog jaren en vele vergaderingen om tot een sluitend dossier te komen.

In 2016-2018 kon men wel reeds de wandellus van 5 km door het domein openen. Een volgende stap was in 2018, de verbouwing van de twee koetshuizen. Eén werd brasserie, de andere een restaurant met allures.De samenwerking tussen Edegem, Provincie Antwerpen, Kempisch Landschap en Erfgoed en Visie resulteerde eindelijk in een volledig pakket van restauratie en herbestemming. Een prijskaartje van ongeveer 5.000.000 euro. Maar werd verzacht door de helft in subsidies.

De werken gaan nu van start in 5 fases:
Afbraak en Demontage.
Dakwerken en bekuiping kelder.
Gevelwerken en technieken.
Herstel schrijnwerk.
Schilderwerk en oplevering.
Einde zomer 2026 zou alles klaar moeten zijn. De herbestemming is multifunctioneel met ideeën voor een B&B, huwelijksfaciliteiten en een openbare functie voor de inwoners van Edegem.
Hof Ter Linden was een prachtig gebouw.
Hof Ter Linden wordt een prachtig gebouw.

Gust Charrin.
Foto’s Ivo van de Korput

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten