Aantal zonnepanelen zit in stijgende lijn maar provincie Antwerpen blijft achter

 Aantal zonnepanelen zit in stijgende lijn maar provincie Antwerpen blijft achter

Solar panels on the roof. (Solar cell)

ANTWERPEN – Uit de cijfers van de Energiekaart van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) blijkt dat de netbeheerders eind februari 762 491 dossiers van aangemelde zonnepaneleninstallaties verwerkt hebben, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 5 040 megawatt (MW). Op Vlaams niveau bekeken zijn gezinnen de grootste investeerders in zonnepanelen. Zij nemen 3 273 MW of 65 procent van het totale vermogen voor hun rekening. Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Energie: ‘Het is een positieve zaak dat ondertussen één op de vier gezinnen en alleenstaanden zonnepanelen heeft. De combinatie van kernenergie en hernieuwbare energie blijf ik zien als dé energiemix van de toekomst. Vlaanderen doet daarin haar deel.’

‘Zonnepanelen komen steeds meer op de voorgrond. Ze veroveren hun plaats in het landschap en drukken onze elektriciteitsfactuur. Zonnepanelen zijn ondertussen de grootste bron van groene stroom in Vlaanderen. Uit cijfers blijkt dat onze zonnepanelen ongeveer negen procent van de totale jaarvraag aan elektriciteit kunnen opwekken, genoeg om bijna de helft van de Vlaamse gezinnen van stroom te voorzien.’ In de provincie Antwerpen staat 1.151 MW of 22,8 procent van het totale vermogen aan zonnepanelen opgesteld, verdeeld over 175 703 installaties. We doen daarmee slechter dan Oost-Vlaanderen, maar beter dan de andere provincies. Met een ongelijk aantal inwoners en bedrijven heeft het vergelijken van geïnstalleerde vermogens zijn beperkingen. Er ligt ondertussen 3 273 MW aan zonnepanelen verspreid over de daken van 752 015 woningen. Door het vermogen van de huishoudelijke zonnepaneleninstallaties in verhouding tot de bevolking te bekijken, maakt het VEKA een objectievere rangschikking van provincies en gemeenten. Als maatstaf is gekozen voor het vermogen per inwoner. En enkel het vermogen van de huishoudelijke installaties (installaties kleiner of gelijk aan tien  kW) wordt in overweging genomen. In Vlaanderen liggen op de daken van woningen gemiddeld 489 watt zonnepanelen per inwoner. Dat is ruim één paneel per persoon. De provincie Limburg scoort het beste. Met een gemiddeld vermogen van 648 watt per inwoner doet Limburg het 33 procent beter dan het Vlaamse gemiddelde.  De provincie Antwerpen bengelt achteraan met 396 watt. We blijven negentien procent onder het Vlaams gemiddelde. De beste scorende gemeente in Vlaanderen is Lo-Reninge met 914 watt per inwoner. Kijken me naar de provincie Antwerpen dan scoort Balen het best (826 watt), voor Retie (800) en Dessel (792). Geen enkele Antwerpse gemeente staat in de Vlaamse top tien van zonnegemeenten. Bij de centrumsteden staat Roeselare op nummer één (537 watt per inwoner, tien procent  boven het Vlaams gemiddelde dat op 489 W zonnepanelen ligt). Mechelen staat tiende (275 W, 44 procent onder het Vlaams gemiddelde ) en Antwerpen volgt als dertiende en laatste (103 W, 79 procent onder het Vlaams gemiddelde).

Demir: ‘De combinatie van kernenergie en hernieuwbare energie, dat blijf ik zien als dé energiemix van de toekomst. Dat ruim drie kwart van de steden en gemeenten boven het Vlaams gemiddelde scoort op het vlak van zonne-energie is dan ook een goede zaak. De energiecrisis heeft ons allemaal aan den lijve laten ondervinden hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk van dure fossiele brandstoffen af te geraken. Zonnepanelen kunnen snel een verschil maken, ook in de factuur. Op de zonnekaart (www.vlaanderen.be/zonnekaart) kan iedereen opzoeken of het dak geschikt is en hoe snel die investering terugverdiend kan worden. Wie niet meteen zelf zonnepanelen kan leggen, kan ondertussen via energiedelen met anderen investeren in een installatie, bijvoorbeeld op het dak van een appartementsgebouw. Wie zonnepanelen heeft, kan via persoon-aan-persoonsverkoop een teveel aan stroom verkopen of schenken aan iemand anders.’ Meer info  www.vlaanderen.be/energiedelen. (EM / Foto Freepik)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK