• 17/06/2024

Aantal weekendongevallen in onze provincie verdubbeld, aantal doden van één naar vijf

ANTWERPEN – Afgelopen weekend namen zowat alle politiezones van de provincie Antwerpen, de Federale Politie en de Federale Wegpolitie deel aan een provinciale WODCA-actie. In de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 december controleerden politieagenten in de hele provincie Antwerpen op alcohol en drugs achter het stuur en op overdreven snelheid.

4 065 bestuurders werden op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 196 te snel. 3 517 bestuurders werden aan een alcoholcontrole onderworpen, waarvan 88 bestuurders een positieve ademtest aflegden. 46 bestuurders hadden zelfs meer dan 0,8 promille in het bloed. Bij achttien chauffeurs werd een speekseltest afgenomen. Twaalf chauffeurs testten positief op de speekseltest. 30 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Gouverneur Cathy Berx: ’95 procent van de gecontroleerde bestuurders hield zich aan de aangegeven snelheid. Dat zijn er alvast meer dan bij de grote WODCA-controle van 2021, toen nog 7,3 procent te snel reed. Hoopvol is dat het aantal chauffeurs dat een positieve ademtest aflegde, licht is gedaald (van 3,6 naar 2,5 procent). Zeer slecht nieuws is dat 52 procent daarvan met meer dan 0,8 promille alcohol in het bloed achter het stuur zat. Dat het aantal positieve speekseltesten steeg, blijft zorgwekkend. Ook die trend moet dringend worden gekeerd.’

Bekijken we dan de WODCA-resultaten van januari tot september en vergelijken we die met de resultaten over dezelfde periode vorig jaar. Het aantal nachtelijke weekendongevallen steeg met 51 procent en het aantal dodelijke verkeerslachtoffers tijdens weekendavonden en nachten met 500 procent. Er was wel een afname van het aantal chauffeurs die te snel reden of onder invloed van alcohol of drugs.

Berx: ‘Na de op vlak van verkeersveiligheid rustigere coronajaren hoopten we dat de trend naar minder ongevallen, minder doden en zwaargewonden in het verkeer zich zou doorzetten. De werkelijkheid is helaas anders. Jammer genoeg steeg het aantal verkeersongevallen dit jaar opnieuw fors. Er gebeurden helaas weer evenveel ongevallen als voor de pandemie. Ook het aantal doden en (zwaar)gewonden in en door het nachtelijk weekendverkeer steeg opnieuw. In 2022 lieten vijf mensen het leven in een nachtelijk weekendongeval. Dat zijn er vijf teveel. Het ging in hoofdzaak om eenzijdige ongevallen, waarvan er minstens één onder meer te wijten is aan overdreven snelheid, met name het vreselijke ongeval in Lier waar de ouders van twee jonge kinderen het leven lieten.’

‘Middelengebruik en overdreven snelheid eisen nog steeds teveel slachtoffers. Verkeersveiligheid – minder doden en zwaargewonden in en door het verkeer -, blijft een absolute prioriteit. Het zou eenieders ambitie moeten zijn. Met het oog op veiliger verkeer tijdens de weekendnachten, voerden de politiediensten in Antwerpen de WODCA-controles terug op. Met resultaat: onze politiediensten voerden dit jaar drie keer zoveel snelheidscontroles uit dan vorig jaar en ook aanzienlijk meer alcoholcontroles. Ik ben hen daar zeer dankbaar en erkentelijk voor. Het toenemend aantal rijbewijzen dat onmiddellijk moest worden ingetrokken, bewijst helaas de noodzaak van de doorgedreven controles.’ (EM / Foto Provincie Antwerpen – controle in Kontich)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten