• 05/11/2024

Aantal horecazaken in Antwerpen groeide aan met 118 op vijf jaar tijd

ANTWERPEN – Stad Antwerpen voerde in 2022 opnieuw een gedetailleerde horecameting uit en bevestigt haar toppositie als horecastad. Het terreinonderzoek dat de stad uitvoerde brengt het aanbod aan horeca in Antwerpen in kaart en vergelijkt het met de vorige metingen in 2010, 2013 en 2017.

In de meting van 2022 is de stad opgedeeld in vijftien horecakernen, dat zijn gebieden die aan enkele voorwaarden voldoen. Er moeten minstens tien actieve horecapanden gevestigd zijn, meer dan 30 procent van de commerciële panden moet horeca zijn en van alle panden moet in meer dan twintig procent een horecafunctie gevestigd zijn.

De vijftien horecakernen zijn Historisch Centrum, Centraal Station, Zuid, Eilandje, Theaterbuurt, Sint-Jansplein, Schipperskwartier-Koepoort, Zurenborg, Bolivar-Troonplaats, De Coninckplein, Studentenbuurt, Lange Lobroek-Dam, Boomgaardstraat-De Koninck, Sportpaleis en Sint-Anneke. Ten opzichte van vorige metingen zijn er in 2022 drie nieuwe horecakernen toegevoegd aan het onderzoek: De Coninckplein, Bolivar-Troonplaats en Boomgaardstraat-De Koninck. Het grootste horecagebied blijft het Historisch Centrum. De metingen tonen aan dat dit gebied zelfs nog blijft groeien, met ondertussen al 326 gevestigde horecazaken. Op de tweede en derde plaats volgen omgeving Centraal Station en het Zuid.

De dichtheid, het aantal horecazaken tegenover het totaal aantal panden, stijgt over alle kernen heen met anderhalve procent. Die gunstige evolutie toont aan dat de clustering van horeca in de kernen groeit. In 2010 telde het gebied 896 horecazaken, in 2013 893, in 2017 933 en vorig jaar 1 051.

Het rapport toont aan dat horeca zich verspreidt doorheen de stad en zo vaker een lokaal publiek bereikt, zoals het geval is bij de nieuwe kern Boomgaardstraat-De Koninck. Het lokale aanbod zorgt voor een goede commerciële mix, maar ook voor sociale controle in sommige wijken. Een positief neveneffect zijn de vele samenwerkingsverbanden met plaatselijke winkels die hieruit voortvloeien. In de kernen Eilandje en Schipperskwartier-Koepoort bijvoorbeeld geven de cijfers aan dat een stijging van het aantal horecazaken gepaard gaat met een stijging van het aantal winkels in de buurt.

Koen Kennis (N-VA), schepen voor horeca: ‘Ik heb het al vaker gezegd: ik geloof in kruisbestuivingen tussen verschillende sectoren. Wat goed is voor de horeca, is goed voor de retail, en vice-versa, en is finaal goed voor Antwerpen. In heel wat van die horecakernen verenigen de ondernemers zich ook en dat maakt het ook makkelijker om met de stad in dialoog te gaan bij een heraanleg of wanneer zij samen iets willen organiseren.’

Het klassiek horeca-aanbod, zoals café’s of tavernes, maakt plaats voor enkele nieuwe trends. Zo is er de opkomst van ‘fast casual’, met een groeiend aantal takeaway zaken. In elf van de vijftien kernen stijgt dit type in aantal, in de Lange Koepoortstraat bijvoorbeeld is die evolutie duidelijk merkbaar. De nieuwe trends spelen in op de huidige noden van de consument: meer trendgevoelig, snel en goedkoop, maar daarom niet per definitie ongezond. Kennis: ‘Dit soort zaken zorgen voor beleving en kleur in onze straat. Antwerpen is dus niet enkel een stad van sterrenrestaurants en bekende chef-koks. Streetfood uit Zuid-Korea,; sandwichbars met eigen gepekelde groenten of suikervrije zoetigheden: we hebben het hier allemaal.’

De stad telt de laatste jaren een groeiend aanbod van horecaketens en nieuwe concepten in Antwerpen. Het bedrijfsmodel van dergelijke ketens speelt in op de markt door een betaalbaar en belevenisvol aanbod te voorzien. Het openen van meerdere filialen is voor eigenaars vaak ook een kostenefficiëntere manier van bedrijfsvoering. (EM / Foto Victoriano Moreno)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten