Aanleg van de tweede fase van Park Brialmont in Berchem zijn van start gegaan
BERCHEM – De aanleg van de tweede fase van Park Brialmont – de resterende deelzones van Wolvenberg en het Brilschanspark in Berchem– is gestart. Er komen verblijfsplekken aan het water, nieuwe parkpaden, comfortabele verbindingen voor fietsers, en zones voor lokale evenementen. Als alles volgens plan verloopt, zijn de werken afgerond in de lente van 2024. In 2020 openden al het natuurpark Wolvenberg en de Entree Grotesteenweg, als eerste fase van het park.
Annick De Ridder (N-VA), schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter van AG Vespa: ‘Vandaag starten de werken aan de tweede fase van Park Brialmont. We gaan hier vol voor vergroening en verblauwing, net zoals bij elk stadsontwikkelingsproject. Met plekken aan het water, paden langs water en doorheen natuurreservaat Wolvenberg-Brilschans en de mooie open groene ruimte wordt het hier heerlijk wandelen, sporten, vertoeven.’
Districtsburgemeester Evi Van der Planken (N-VA): ‘Park Brialmont brengt het De Villegaspark, natuurgebied Wolvenberg en het Brilschanspark samen tot één grote ‘groene long’ centraal in Berchem. We zorgen voor meer natuurwaarde, meer rustplekken, veel aandacht voor biodiversiteit en een slimme omgang met water. Daarenboven willen we het historisch reliëf van de Brialmont-omwalling en het onderliggende fort, dat nog het sterkst aanwezig is in het Brilschanspark, opnieuw prominent zichtbaar maken.’
De schans (zie simulatie) en het glacis zullen na de heraanleg opnieuw prominenter zichtbaar zijn. De schans is het hoger gelegen verdedigingswerk dat bescherming bood aan de lager gelegen barakken. De structuur van de schans wordt terug beleefbaar gemaakt, met hellingen in gras. Het glacis, een dijkvormige structuur rondom de gracht, vormde dan weer de eerste verdedigingslinie van de Brialmontvesting. Het glacis kan gedeeltelijk hersteld, aangezet en ingericht worden voor verschillende parkfuncties. Waar het glacis doorsneden wordt, wordt dit benadrukt met een talud, trap of muurtje.
Aan het water komen verblijfsplekken aan de punt van de Brilschansgracht een getrapte ligweide met uitzicht op de beboste schans en de fonteinenpartij in de gracht en aan het uiteinde van de gracht, bij de fiets- en wandelbrug, een nieuwe verblijfsplek. Die wordt aangelegd als een beschutte bomenweide aan het water met een langgerekt uitzicht over de gracht. In de gracht komt een vlonderbrug, als referentie naar de militaire bruggen die vroeger in de gracht gebouwd werden als oefening. Het bestaande speelterrein zal plaats maken voor een speelterrein en er is ruimte voor een calisthenicstoestel (krachttraining). Voor lokale evenementen zoals Bar Brilschans wordt een groene voorzieningenstrook aangelegd in het glacis langs de Marcel Auburtinlaan. Aan de fiets- en wandelbrug komen voorzieningen voor kleinschalige evenementen, met een water- en elektriciteitspunt.
Fietsers krijgen een gescheiden fietspad in bruinrode asfalt aan de buitenzijde van het park. Aan de belangrijkste toegangen worden fietsnietjes opgesteld. De parkpaden worden aangelegd in goed betreedbare halfverharding. Het hoofdpad verbindt de belangrijkste verblijfsplekken op het glacis en langs de gracht, en maakt ze voor iedereen vrij toegankelijk. Langsheen het hoofdpad en aan de verblijfsplekken komen voldoende zitbanken. De Berchembrug, inclusief carrousel, blijft behouden maar wordt beter ingepast in het militaire reliëf. De aanlanding van de fiets- en wandelbrug krijgt lage bakstenen keermuren, gelijkaardig aan de toegang aan de Grotesteenweg. Er komt ook een extra trap die wandelaars rechtstreeks van de brug in het park brengt. Het padennetwerk in het natuurreservaat Wolvenberg wordt herbekeken om betreding buiten de paden zo veel mogelijk tegen te gaan, ter bescherming van de natuur. Op drassige bodems worden vlonders aangelegd. Langs het pad komen uitkijkpunten met zitbanken en informatieborden. Meer info vind je hier (EM / Simulatie CLUSTER landschap & stedenbouw)