• 18/07/2024

Aandacht voor sterrenkindjes in stad Lier en de gemeenten Niel en Duffel

NIEL – De tweede zondag van december is Wereldlichtjesdag. Op deze dag steken mensen over de hele aarde om zeven uur ‘s avonds kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben.

Op de begraafplaats van Niel is de nieuwe sterrenweide, met een strooiweide, sterrenheuvel en een herdenkingsparkje, officieel ingehuldigd. Dankzij de nieuwe infrastructuur krijgt de begraafplaats een hedendaagse invulling en aanblik. Op de kinderbegraafplaats zijn er voortaan een sterrenheuvel, waar foetussen die tijdens de zwangerschap overleden zijn begraven kunnen worden, en een weide waarop overleden kinderen kunnen worden uitgestrooid. Daarnaast staat er een herdenkingsboom waarin ouders, ter nagedachtenis van hun kind, een sterretje met zijn of haar naam kunnen bevestigen. Later plaatst het lokaal bestuur Niel er ook nog memoboxen. Daarin kunnen de urne en een aandenken, zoals een knuffel, worden gezet. De sterrenheuvel is ook ingericht als herdenkingsparkje, met een bank en groen. Enkele taludzones met bloemen, struiken en bomen omsluiten het geheel. Eddy Soetewey (N-VA), schepen voor erediensten: ‘Voortaan kunnen we ook sterrenkindjes een mooie laatste rustplaats geven op onze begraafplaats. Dat is belangrijk, aangezien er in onze samenleving nog altijd te weinig aandacht voor is.’

Ook stad en OCMW Lier en het Huis van het Kind staan vandaag even stil bij alle kinderen, die op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. Zij bieden getroffen ouders een gedicht van Vincent Vandommele aan: ‘Elke plotse gedachte aan jou wil ik drogen in een dik boek, telkens weer tot het helemaal vol is. Dan zet ik het op die lege plek midden in de boekenkast tussen ‘Raad eens hoe veel ik van je hou’ en ‘Overal en ergens’. Dan begin ik opnieuw want er blijft nog zoveel leegte over…’ In de herdenkingsbomen op begraafplaats Kloosterheide in Lier en op begraafplaats Beekstraat in Koningshooikt kunnen ouders een kleurrijk lint laten hangen voor hun overleden kind. Voor alle overleden kinderen. Ook voor overleden kindjes waarvoor de wetgeving geen registratie voorziet. Ouders kunnen één lint per overleden kindje afhalen in afscheidscentrum Kloosterheide, Kesselsesteenweg 97 in Lier. De linten zijn gratis. Wie wil kan er een persoonlijke toets aan geven. Daarna kiezen de ouders zelf wanneer ze het lint in de boom laten hangen. Je spreekt best eerst af via afscheidscentrum@lier.be.

Ook in Duffel is er op de begraafplaats een heuvel voor sterrenkindjes. Gemeenteraadslid Anne Resseler (Groen): ‘Maar we kunnen meer doen en dat deel van de begraafplaats warmer inkleden. De komende jaren maken we met het lokaal bestuur werk van de omvorming van de twee Duffelse begraafplaatsen tot een landschapspark. Dat is het moment om ook een koesterplaats te voorzien: een ontmoetingsplaats voor jong en oud, voor ouders, grootouders, broers en zussen, familie en vrienden van mensen met een groot verlies. De vzw Boven de Wolken formuleerde samen met uitvaartspecialist Dela heel wat aanbevelingen voor zo’n koesterplaats. De tips kwamen tot stand via gesprekken met sterrenouders en diverse experten. Dela moedigt gemeentebesturen aan een geschikte herdenkingsplek te creëren. Als Duffel haar ontwerp instuurt, maken we kans op 10 000 euro om die ook te realiseren.’ (EM / Foto Gemeente Niel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten