• 27/02/2024

87% 18-19-jarigen gevaccineerd in Baldemore, hulp voor Molse verenigingen

MOL – Deze week nodigde ELZ Baldemore 1 250 inwoners van Balen, Dessel, Mol en Retie uit. 1 000 daarvan zijn net twaalf jaar geworden, de andere 250 zijn herkansers. Exact 100 inwoners ouder dan achttien jaar kwamen zonder afspraak langs tijdens het vrije prikmoment op maandag 26 juli waar ze een Johnson & Johnson-vaccin kregen. Na de schoolvakantie houdt de vaccinatieplanning rekening met de schooluren. Kinderen die nog naar school moeten gaan, worden ingepland op voor hen vrije momenten.

De algemene vaccinatiegraad bij de volwassenen bedraagt momenteel 92,9 procent. Zoals verwacht steeg de vaccinatiegraad bij de achttien- en negentienjarigen deze week van 83,85 procent naar 87,31 procent. De bereidheid is nog steeds enorm groot. Bij de tien- tot zeventienjarigen bedraagt de vaccinatiegraad 35,21 procent Dit cijfer zal verder stijgen naarmate de vaccinaties de volgende dagen verwerkt worden in de statistieken. Ondanks de vertraging bij het versturen van de uitnodigingen door de feestdag van 21 juli en de vakantiegangers die hun uitnodiging laattijdig ontvingen of hun afspraak al gemist hadden, kwam het merendeel van de uitgenodigden toch opdagen of verplaatsten zij hun afspraak.

Dankzij een bevraging, waaraan 179 Molse verenigingen deelnamen, weet het lokaal bestuur welke steun het gemeentebestuur moet verlenen om de herstart succesvol te laten verlopen. Het verlichten van de enorme financiële kater door de coronacrisis vormt daarbij de grootste uitdaging. Daarnaast onderneemt men onder de slagzin ‘MooiMol verenigt’ op het einde van de zomer initiatieven om verenigingen te helpen.

Burgemeester Wim Caeyers (CD&V): ‘ In plaats van noodsubsidies voorziet het gemeentebestuur in een volgende fase ‘herstartsubsidies’. In totaal gaat het om een bijkomend subsidiebedrag van 114 950 euro. Het college van burgemeester en schepenen besliste om de reguliere jaarlijkse werkingssubsidie voor elke vereniging met de helft te verhogen. Als je in 2019 als vereniging 5 000 euro ontving, krijg je nu een extra herstartsubsidie van 2 500 euro.’ Bovendien mag elke vereniging voor vijftien euro aan promotiemateriaal bestellen op kosten van het gemeentebestuur. Zij kiezen of ze dit geld gebruiken voor een individueel initiatief of dat ze samen met andere verenigingen een gebundeld initiatief ondersteunen, bijvoorbeeld een brochure met theatervoorstellingen. Caeyers: ‘Tijdens de coronacrisis organiseerden we al digitale workshops en infoavonden om bestuursleden te inspireren. Momenteel werken we achter de schermen aan een nieuw aanbod van aangepaste opleidingen, workshops en infomomenten.’

Met de gloednieuwe verenigingenwebsite ‘MooiMol verenigt’ krijgt elke vereniging de kans om zichzelf te presenteren aan het grote publiek en nieuwe leden aan te trekken. Met een promotiecampagne online en offline zal men de website en de talrijke mogelijkheden van de verenigingen onder de aandacht brengen. ‘Verenigingen die niet over eigen infrastructuur beschikken, kunnen al vele jaren rekenen op het uitgebreide huuraanbod van het gemeentebestuur. Voor de toekomst bekijken we of er nog mogelijkheden zijn om het aanbod verder uit te breiden met nieuwe lokalen en locaties. Ook logistiek blijven we verenigingen steunen bij het organiseren van activiteiten en evenementen. Zo analyseren we momenteel op welke manier en met welke materialen we onze uitleendienst verder kunnen uitbouwen. Om in de nasleep van de coronacrisis activiteiten veilig te laten doorgaan, behoort een herhaling van een ‘gratis hygiënepakket’ tot de mogelijkheden.’ (EM / Foto Gemeente Mol)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten