• 20/04/2024

800 scholieren fietsend door HEKLA-zone, waar naartoe op Erfgoeddag in de Zuidrand?

EDEGEM – Op vrijdag 28 april maken alle leerlingen van het zesde leerjaar van de HEKLA-zone zich klaar voor een sportieve uitstap. Zij gaan voor de tweede keer een grote fietstocht maken doorheen de HEKLA-zone. Het gaat hier over een 800-tal kinderen van de basisscholen uit Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar.

Reiner Smets, hoofdcommissaris van politiezone HEKLA: ‘Na het succes van de eerste editie fietsen ze terug een grote lus doorheen de hele zone en zullen ze op vijf verschillende punten halt houden om een workshop te doen. De route is uitgestippeld door de Fietsersbond, die de route vooraf ook uitvoerig testte. De leerlingen zullen op verschillende punten vertrekken om zo drukte te beperken. Onze collega’s houden extra toezicht op drukke of gevaarlijke kruispunten en oversteekplaatsen. Daarnaast houden onze patrouilles een extra oogje in het zeil om de fietstocht veilig te laten verlopen.’

Elk van de vijf gemeenten van de HEKLA-zone heeft zijn eigen workshop voorbereid: een fietsparcours met behendigheidsproeven in het gemeentepark (Hove), een activiteit rond wegmarkeringen en verkeersborden (Edegem), een filmpje van een spoedarts van het UZA over het belang van helmdracht en info over fietsuitrusting en eenvoudige fietsherstelling (Kontich), een oefening rond een dodehoekongeval met een vrachtwagen (Lint) en een fluo-bowling en een filmpje rond zichtbaarheid (Aartselaar).

Koen Michiels (N-VA), schepen van onderwijs in Edegem: ‘Verkeersveiligheid is en blijft een heel belangrijke boodschap om aan onze kinderen door te geven. Tijdens deze fietstocht ontdekken de leerlingen de verkeersregels op een laagdrempelige manier en leren ze zich duurzaam te verplaatsen. Met de steun van de gemachtigde opzichters, tal van vrijwilligers, de politiezone HEKLA en alle deelnemende gemeenten kunnen we dit waardevolle initiatief mogelijk maken. Met dit initiatief hopen we vooral de kans op ongevallen in het drukke schoolverkeer te verkleinen. Bovendien krijgen leerlingen dankzij deze voorbereiding alle kennis mee om volgend jaar zelfstandig en op een veilige manier naar de middelbare
school te fietsen.’

Uiteraard zijn er nu zondag 23 april ook heel wat activiteiten in de Zuidrand naar aanleiding van Erfgoeddag. Erfgoedcel Zuidrand lanceert een oproep naar oude foto’s met dieren in de hoofdrol. Heb jij een leuke foto van jaarmarkten, kermissen of braderijen waar beestjes centraal staan (zie foto)? Dan ben je welkom in de bibliotheek van Kontich van 14  tot 17 uur.

Het rijke documentatiecentrum in Kontich gooit zijn deuren open van 11 tot 18 uur. Je kan er  kennismaken met het rijke interieur en de vele waardevolle voorwerpen. In het kader van het thema van de Erfgoeddag is er een tijdelijke tentoonstelling van de grote collectie vogels in het bezit van de Heemkundige Kring. In Hove kan je een beestige collectie werken bewonderen op de tentoonstelling in de Markgraaf van 10 tot 17 uur.

Met een (gratis) reservatie kan je dit weekend bijenkasten bezoeken op het dak van het Hoofdfrontgebouw van Fort IV in Mortsel. De imkers van de Sint-Ambrosius Imkersgilde Mortsel-Edegem geven je een rondleiding. Of stap met je kind in de eeuwenoude Japanse traditie van het verteltheater of de kamishibai. Deze combinatie van voorlezen en theater dompelt kinderen vanaf twee jaar volledig onder in het verhaal. Je reserveert een (gratis) ticketje voor je kind + voor jezelf. Info en inschrijvingen via www.mortsel.be/bloemenbijen en www.dezuidrand.be/erfgoeddag-de-zuidrand. (EM / Foto De Zuidrand)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten