• 19/07/2024

800 kinderen fietsen door HEKLA-zone, Heilig-Hartkerk Lier terug open

EDEGEM – Morgen, vrijdag 29 april, maken alle leerlingen van het zesde leerjaar van de HEKLA-zone een grote fietstocht doorheen alle gemeenten. Het gaat om een 800-tal kinderen van de basisscholen uit Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar.

Reiner Smets, hoofdcommissaris van HEKLA: ‘Ze fietsen een grote lus doorheen de hele zone en zullen op vijf verschillende punten halt houden om een workshop te doen. De route is uitgestippeld door de Fietsersbond, die de route vooraf ook uitvoerig testte. De leerlingen zullen op verschillende punten vertrekken om zo drukte te beperken. Onze collega’s houden extra toezicht op drukke of gevaarlijke kruispunten en oversteekplaatsen. Daarnaast houden onze patrouilles een extra oogje in het zeil om de fietstocht veilig te laten verlopen.’

Elk van de vijf gemeenten van de HEKLA-zone heeft zijn eigen workshop voorbereid . In Hove leggen ze een parcours met behendigheidsproeven in het gemeentepark af. In Edegem oefenen ze de verkeersregels in in het verkeerspark van Fort 5, afgerond met een verkeersquiz. In Kontich kijken ze naar filmpje van een spoedarts van UZA over het belang van helmdracht en krijgen ze  info over fietsuitrusting en eenvoudige fietsherstelling. In Lint volgt een oefening rond een dodehoekongeval met een vrachtwagen en in Aartselaar nemen ze deel aan een  memoryspel, pimpen ze een fluohesje en is er een zichtbaarheidsoefening.

Koen Michiels (N-VA), schepen van onderwijs in Edegem: ‘Verkeersveiligheid is een heel belangrijke boodschap om aan onze kinderen door te geven. Tijdens deze fietstocht ontdekken de leerlingen de verkeersregels op een laagdrempelige manier en leren ze zich duurzaam te verplaatsen. Met de steun van de gemachtigde opzichters, vrijwilligers, de politiezone HEKLA en alle deelnemende gemeenten kunnen we dit initiatief mogelijk maken.’ Smets: ‘Met dit initiatief hopen we de kans op ongevallen in het drukke schoolverkeer te verkleinen. Bovendien krijgen leerlingen alle kennis mee om volgend jaar zelfstandig en op een veilige manier naar de middelbare school te fietsen.’

Na de restauratiewerken opent de Heilig Hartkerk in Lier opnieuw haar deuren. De restauratiewerken aan het interieur werden onlangs afgerond. In 1939 werd deze parochiekerk op de Antwerpsesteenweg ingehuldigd. De moderne bakstenen zaalkerk met een westtoren is een ontwerp van architect Flor Van Reeth. In 1995 werd ze beschermd als monument. De buitenkant kreeg een grondige restauratie in 2011.

De kerk kent vandaag geen intensief gebruik meer, maar de ruimte biedt alle mogelijkheden. Het koor is bijvoorbeeld sterk verhoogd en de kerk heeft een ruim en open schip met een zeer goed zicht op het koorgedeelte. Alle kaarten lagen dus op tafel om  het interieur van de kerk, aanvullend op erediensten, klaar te maken voor multifunctioneel gebruik zoals concerten, tentoonstellingen, voordrachten en culturele evenementen… Deze restauratie is een heel mooi voorbeeld van hoe samenwerking tussen kerkfabriek en stad kan leiden tot een schitterende resultaat. De H. Hartkerk is de eerste realisatie, maar de komende jaren worden er nog andere kerken aangepast voor veelzijdig gebruik. De feestelijke heropening vindt plaats op zondag 1 mei. Ze start om 10 uur met  een eucharistieviering voorgegaan door bisschop Johan Bonny. Tussen 14 en 17 uur kan je de kerk vrij bezoeken. Wie meer wil weten over de restauratie kan aansluiten bij een rondleiding door een stadsgids. (EM / Foto Stad Lier)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten