• 07/12/2024

80 jaar geleden werd het politiekorps van Deurne opgepakt

DEURNE – Vanochtend werd aan het Vredesmonument op het Wim Saerensplein in Deurne hulde gebracht aan de politieagenten die tijdens de oorlog door de Duitse bezetter werden opgepakt. Precies 80 jaar geleden, in volle oorlogstijd, opende de Gestapo de jacht op het plaatselijke politiekorps van Deurne. Op 14 januari 1944 werden de agenten opgepakt en afgevoerd naar verschillende concentratiekampen. Een tijdje later onderging het hoofd van de politie, burgemeester Alfons Schneider hetzelfde lot. Slechts acht keerden terug, 35 bleven achter en stierven. Verschillende slachtoffers worden al herdacht in de namen van de omliggende straten. Zo bijvoorbeeld Wim Saerens, de man wiens naam met het plein vereeuwigd werd.

De herdenkingsplechtigheid werd georganiseerd door het comité ‘De Vrienden van het Vredesmonument Deurne’ om deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis respectvol te herdenken. De organisatie beoogde een modernere aanpak, los van kransen en vlaggenvertoon.

Na de toespraken van Frank Geudens (voorzitter van de districtsraad van Deurne – Vooruit) en Tjerk Sekeris (districtsburgemeester van Deurne – N-VA) werden de namen van de slachtoffers voorgelezen door de Vrienden van het Vredesmonument Deurne. 

Tijdens deze voorlezing vormden de aanwezige politiedelegatie met de aanwezige jeugdverenigingen ‘hand in hand’ een kring omheen het monument. De plechtigheid werd muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke Muziekkapel van de Antwerpse politie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Vredesmonument op het Wim Saerensplein bestaat uit granieten zuilen (voor alle politieagenten die gestorven zijn) en granieten banken (met de namen van de teruggekeerden). Een aparte zuil met een spreekgestoelte herinnert aan burgemeester Alfons Schneider. Hij werd ook gedeporteerd en overleefde het niet. Centraal staat een omgekeerde piramide met afbeeldingen van de politiemannen. In de weerspiegeling ziet de bezoeker ook zichzelf en beseft dat hem dit ook had kunnen overkomen. Het water dat door de piramide neerwaarts sijpelt symboliseert hoe het leven toch telkens weer verder gaat. Wanneer de avond valt, siert verlichting de zijkanten van de piramide, als een troostend licht in de duisternis.

Het monument is een pleidooi voor vrede in heel de wereld en wil in het bijzonder kinderen en jongeren aanspreken en hen laten nadenken over het belang van vrede.

Ivo VAN DE KORPUT

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten