• 20/05/2024

8 Antwerpse gemeenten heffen belasting op geldautomaten, Sofie Joosen vraagt stopzetting

DUFFEL – Uit een bevraging van de Europese Centrale Bank blijkt dat het in geen enkel ander land in de eurozone zo moeilijk is om cash af te halen als in België. Terwijl  geldautomaten verdwijnen door de hoge kosten voor het beheer, heffen nog steeds 34 Vlaamse gemeenten – waaronder acht uit de provincie Antwerpen – belastingen op geldautomaten.

Dat blijkt uit een antwoord van minister Bart Somers (Open Vld) op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Sofie Joosen (N-VA, zie foto). Deze laatste roept, samen met haar collega-burgmeester, Vlaams parlementslid en partijgenoot Joris Nachtergaele, de besturen op om de reglementering van de belasting op geldautomaten te evalueren.

Uit een recente studie van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat nergens in de eurozone de inwoners zo ontevreden zijn over de beschikbaarheid van geldautomaten als in België. Volgens de cijfers van bankenfederatie Febelfin is het aantal geldautomaten in ons land op tien jaar tijd dan ook meer dan gehalveerd, van 15 946 in 2012 naar 5 479 eind 2021. Ruim een kwart van de Belgen gaf in diezelfde studie aan moeilijkheden te ondervinden om aan cash geld te geraken.

Dat zoveel geldautomaten verdwijnen, baart de steden en gemeenten grote zorgen. De vrees bestaat dat de dekking via het Batopin-plan, een gedeeld netwerk van neutrale geldautomaten (de zogenamaamde CASH-punten) dat gezamenlijk beheerd wordt door Belfius, BNP Paribas Fortis, ING België en KBC, onvoldoende zal zijn. Deze banken beloofden dat 95 procent van de bevolking een automaat zal vinden binnen een straal van vijf kilometer in vogelvlucht.

Burgemeesters Joosen uit Duffel en Nachtergaele uit Maarkedal, beiden Vlaams parlementslid voor de N-VA, vrezen dat de werkelijke afstand, vooral in plattelandsgemeenten, groter zal zijn dan de beloofde vijf kilometer. Daarom roepen zij de lokale besturen die nog steeds belastingen heffen op geldautomaten op om de reglementering te evalueren en aan te passen.

Van de 34 steden en gemeenten die deze belasting nog heffen springt vooral het cijfer van Gent in het oog. Zij innen via deze belasting jaarlijks maar liefst bijna 600 000 euro. Ook in Kortrijk, Liedekerke, Tienen, Oostende en Mechelen (32 000 euro) gaat het om aanzienlijke bedragen. De andere gemeenten uit onze provincie die nog een belasting heffen zijn Westerlo ( 7 600 euro), Niel (6 718 euro),  Zwijndrecht (6 500 euro), Mol (6 300 euro), Wommelgem (4 500 euro), Stabroek (3 725 euro) en Boom (3 600 euro).

Joosen: ‘De banken zetten meer en meer in op het digitale, maar moeten zorgen dat iedereen meekan, ook onze senioren en mensen die niet geschoold zijn in digitaal bankieren. Die burgers mogen niet worden uitgesloten van betalingsverkeer. Geldautomaten in de buurt moeten een basisrecht zijn en blijven. Zolang er met cash betaald wordt, moet er cash kunnen afgehaald worden. Een vrijstelling van belasting op geldautomaten kan financiële instellingen er misschien van overtuigen om hun geldautomaten in landelijke gemeenten te behouden.’ De 34 gemeenten samen innen in het totaal 1 040 282 euro aan belastinggeld voor de automaten.

Edwin MARIËN

Foto N-VA

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten