• 19/05/2024

8 625 deelnemers wandelden tegen borstkanker; Hemiksem en Vorselaar aan de top

HEMIKSEM – De achtste editie van De Roze Mars vond, voor de tweede keer dit jaar, plaats van 1 tot 31 oktober. Maar liefst 8 625 enthousiaste deelnemers schreven zich in oktober weer in om aan hun conditie te werken en tegelijkertijd patiënten en de strijd tegen borstkanker te steunen. Naast het inschrijfvingsgeld zamelden de deelnemers extra donaties in voor het goede doel. De actie was opnieuw een succes, waarbij een totaal van 350 000 euro  opgehaald werd voor Pink Ribbon over de twee edities heen. Samen wandelden de 18 200 deelnemers bijna 75 keer de wereld rond. In oktober streden Belgische steden en gemeenten voor het eerst om het hoogste aantal stappen per inwoner. Een nieuwigheid die wandelaars uit 552 Belgische steden en gemeenten samenbracht en inspireerde om het beste van zichzelf te geven. In Vlaanderen verscheen Sint-Martens-Latem als eerste gemeente op het scorebord. Hemiksem eindigde derde, Vorselaar zesde.

De Roze Mars is nu een traditie geworden. Twee keer per jaar nodigt de vzw Pink Ribbon Belgen uit om een maand lang elke dag zoveel mogelijk stappen te zetten. Het doel van de organisatie is zowel om mensen bewust te maken van het belang van een actieve levensstijl als om geld in te zamelen voor haar projecten ter bestrijding van borstkanker. Hilde Debackere, gedelegeerd bestuurder van Pink Ribbon vzw: ‘Het is fantastisch om te zien dat zoveel mensen de strijd tegen borstkanker willen steunen. Iedereen kent wel iemand die getroffen is door de ziekte. In ons land alleen al vechten 100 000 vrouwen tegen borstkanker. En ook mannen blijven niet gespaard (100 per jaar). Met Pink Ribbon willen we niet alleen hun levenskwaliteit verbeteren en wetenschappelijk onderzoek steunen, maar ook het publiek bewust maken van borstkanker. Een gezonde, actieve levensstijl kan één op de drie kankerdiagnoses voorkomen. De 18 200 deelnemers aan De Roze Mars hebben letterlijk en figuurlijk al de eerste stap gezet.’

Nieuw aan deze achtste editie van De Roze Mars was dat Belgische steden en gemeenten streden om het hoogste aantal stappen per inwoner. Pink Ribbon nodigde alle lokale overheden uit om hun inwoners te motiveren om meer te wandelen in oktober. Op basis van hun postcode werd het gemiddelde aantal stappen van deelnemers in dezelfde stad berekend. In totaal gaven wandelaars uit 552 dorpen en steden in heel België de hele maand het beste van zichzelf.

Dit jaar hebben 339 bedrijven, groot en klein, zich ook ingeschreven voor De Roze Mars. Debackere: ‘We brengen het grootste deel van onze tijd door op het werk. En omdat we steeds meer bureauwerk doen, bewegen we minder. Vandaag de dag zitten we maar liefst 500 minuten per dag. Pink Ribbon wil daar verandering in brengen. Door bedrijven aan te moedigen om deel te nemen aan De Roze Mars, helpen we hen om de gezondheid van hun werknemers te verbeteren en tegelijkertijd hun geheugen en concentratie te stimuleren. Het is dus een goed idee voor bedrijven om hun personeel af en toe de benen te laten strekken in en rond het kantoor.’

Nu de achtste editie van De Roze Mars ten einde loopt, wil Pink Ribbon iedereen blijven aanmoedigen om deze nieuwe gewoonte vol te houden. Debackere: ‘Mensen aanmoedigen om een gezonde en actieve levensstijl na te streven door deel te nemen aan ons virtuele evenement is super, maar bovenal willen we iedereen aanmoedigen om deze goede gewoonte voort te zetten. Er is geen betere manier om je voor te bereiden op de uitdaging van volgend jaar dan er moeiteloos aan deel te nemen en, waarom ook niet, je persoonlijke stappenrecord te verbeteren.’ Voor wie beweging wil combineren met het ontdekken van onze natuur, biedt Wandelsport Vlaanderen het hele jaar door bewegwijzerde wandelingen aan in Vlaanderen. Je kunt dus blijven wandelen en je nu al voorbereiden op de negende editie van De Roze Mars, die plaatsvindt in mei 2024. (EM – Foto Pink Ribbon: Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad en ambassadrice van De Roze Mars)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten