• 17/06/2024

8 000 Geelse 65-plussers krijgen gele doos voor bewaren medische gegevens

GEEL – Zo’n 8 000 Geelse 65-plussers zullen binnenkort een uitnodiging ontvangen om gratis een gele doos af te halen bij hun apotheker. ‘De gele doos’ is een herkenbare bewaardoos voor medische en andere gegevens die belangrijk kunnen zijn voor de hulpdiensten. Je bewaart de doos in de koelkast.

Hulpverleners vinden zo snel de nodige informatie. Vandaag overhandigde Griet Smaers (CD&V), schepen van sociaal beleid,  de eerste Geelse gele doos aan Gelenaar Herman Van Lommel.

Dit voorjaar startte het project ‘gele doos’ in de Kempen. Hiermee wil het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Kempen, het platform van de seniorenraden uit de regio, levens van senioren redden. Ook stad Geel biedt alle Geelse 65-plussers en personen met een onderliggende medische aandoening gratis een gele doos aan.

Op die manier draagt de stad bij aan het gezond ouder worden van haar inwoners. Dagcentrum Het Eepos zorgt voor het vullen van de gele dozen. De Geelse Seniorenraad, Welzijnszorg Kempen en de provincie Antwerpen ondersteunen het initiatief. In de gele doos stop je medische en andere gegevens over jezelf, die nuttig zijn voor diensten als brandweer, politie en medische hulpverleners in een noodsituatie. In de gele doos zit een deursticker, een blanco medische fiche en een fiche ‘vermiste persoon’.

Je bewaart de doos in je koelkast omdat dit een gemakkelijke vindplaats is voor hulpdiensten. Door de sticker te plakken op de binnenkant van je voordeur, weten hulpverleners dat er een gele doos in je koelkast zit. Zo vinden ze snel de nodige informatie om gepaste hulp te bieden.

Zo’n 8 000 Geelse thuiswonende 65-plussers zullen een uitnodiging ontvangen om de gele doos gratis af te halen bij hun apotheker. De brieven worden per leeftijdscategorie verstuurd vanaf september tot eind oktober, waarbij de oudste senioren eerst aan bod komen. Ook voor mensen jonger dan 65 jaar met een onderliggende aandoening of chronische ziekte kan de gele doos heel nuttig zijn. Zij mogen vanaf november gratis een gele doos afhalen bij de apotheek. Omdat de stad geen gegevens heeft van deze doelgroep, ontvangen zij geen persoonlijke uitnodigingsbrief. Vanaf 2022 zullen Gelenaars die in dat jaar 65 jaar worden, ook een uitnodiging voor een gele doos ontvangen.

Kort samengevat: wat zit er allemaal in de gele doos en hoe vul je de formulieren best in? Vul de medische fiche in of laat deze invullen door een familielid, mantelzorger of huisdokter. Je kunt ook de fiche ‘vermiste persoon’ invullen. Deze info kunnen hulpverleners gebruiken als je vermist zou raken. Voeg een kopie van je identiteitskaart of een recente foto toe. Voeg je medicatielijst toe. Die kun je vragen bij je apotheker of huisarts. Eventueel kun je ook documenten rond vroegtijdige zorgplanning en wilsverklaringen toevoegen. Bewaar de gele doos in de koelkast. Kleef de bijgevoegde sticker aan de binnenkant van je voordeur. Zo weten hulpverleners onmiddellijk dat er een gele doos aanwezig is. Werk de informatie in je gele doos regelmatig bij, bijvoorbeeld als je medicatie verandert. Via www.geel.be/geledoos kun je de fiches opnieuw afdrukken of vraag  je bij je apotheker gratis blanco fiches. (EM / Foto Stad Geel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten