75 jaar markt in Heist-op-den-Berg, UiTPAS Nijlen kan cadeaubon opleveren
HEIST-OP-DEN-BERG – De Heistse maandagmarkt bestaat 75 jaar. Eén van de marktkramers, Cyriel Peeters, is er sinds de eerste dag bij met zijn snoepkraam. Hij wordt woensdag 90 jaar. Cyriel Peeters stond als vijftienjarige, op de eerste markt. Nu is hij de enige verkoper die onafgebroken op de maandagmarkt staat. Hij werd door Eva Van den Brande (Open Vld, rechts op de foto), schepen van markten, in de bloemetjes gezet.
De beslissing om de markt op te richten kwam er destijds in navolging van Berlaar, Lier, Aarschot, Mechelen en Herentals, waar gelijkaardige markten ontstonden. In ‘De Aankondiger’ van 3 mei 1947 vindt men de eerste vermelding van een markt in de Bergstraat. Vijf andere kramen zijn eveneens sinds 1947 van de partij. Ondertussen worden ze verder gezet door kinderen of kleinkinderen. Ze zijn dus nog steeds in handen van dezelfde families. Het gaat om Willy Van Dessel (textiel), Deraedt-Cannaerts (vrouwentextiel), Luc Verwimp (textiel/onderkleding), Peter Busschots (stoffen/meterwaren) en Nancy De Cat (zuivel).
Van den Brande: ‘Na 75 jaar blijft de maandagmarkt een goeddraaiende wekelijkse afspraak met meer dan 100 vaste standplaatshouders. Provincie Antwerpen deed een onderzoek naar marktbezoek en stelde vast dat de wekelijkse markt populair blijft in onze provincie. Van de 69 gemeenten in de provincie hebben er 52 één of meerdere wekelijkse markten. Op de 87 openbare markten werken zowat 700 ondernemers en zij bieden vooral voeding (45 procent) en kleding (31 procent) aan. De gemiddelde marktbezoeker is een vrouw tussen de 40 en 59 jaar. Daarvan bezoekt 80 procent de markt elke week met de wagen (35 procent), de fiets (33 procent) of te voet (31 procent). Mannen komen vaker in het weekend naar de markt en maken er dan een gezinsuitstap van. In april volgend jaar nemen we deel aan de ‘maand van de markt’. Een bevraging zal ons dan leren waarom en hoelang de bezoekers naar de Heistse markt komen. Qua prijs, kwaliteit en service staan marktkramers alvast hun mannetje.’
Iedereen die voor dinsdag 31 januari 2023 een UiTPAS Nijlen haalt, maakt bij loting kans op een Nijlense cadeaubon. Er zijn twintig bons van vijf euro, twintig bons van tien euro, twee bonnen van 50 euro en één bon van 100 euro te winnen. De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd in de loop van februari. Je kan de UiTPAS afhalen in de bibliotheek of het gemeentehuis.
De UiTPAS is een kaart waarmee je punten spaart bij activiteiten: sport, cultuur of een activiteit voor kinderen/jongeren, een bibliotheekbezoek, … maakt niet uit. Die punten kan je inruilen voor mooie voordelen: korting op een ticket, een geschenk, een consumptie, … Aan er op UiT trekken en deelnemen aan activiteiten, hangt vaak een prijskaartje. Daarom kunnen personen met een kansenstatuut genieten van sterk verminderde tarieven op UiTPASactiviteiten. Info: https://www.nijlen.be/uitpasnijlen.
Het gemeentebestuur van Nijlen laat tijdens Oudejaarsavond enkel geluidsarm vuurwerk toe. Bij geluidsarm vuurwerk is het geluidsniveau maximaal 85 decibel en dus is er geen luide knal, integenstelling tot klassiek vuurwerk waarbij knallen tot wel 170 decibel mogelijk zijn. (EM / Foto Sarah WOUTERS)