• 21/06/2024

71 markten in onze provincie nemen deel aan de Maand van de Markt

TURNHOUT – De maand april is door de Vlaamse provincies en de Vlaamse Federatie voor Ambulante Handel (met steun van het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen) uitgeroepen tot de Maand van de Markt. Een uitgebreide promotiecampagne zet de openbare markten en de beleving daarrond extra in de verf. In de provincie Antwerpen zijn er elke week 87 markten, verspreid over 52 steden en gemeenten. Bij meer dan 800 marktkramers kunnen de bezoekers een maand lang leuke prijzen winnen.

Na een economisch moeilijke periode omwille van corona willen de Vlaamse provincies en de lokale besturen weer een boost geven aan de wekelijkse markten en de beleving daarrond. Dat doen ze met een campagne die een hele maand duurt. Lokale markten zijn eeuwenoud. Toch zijn ze nog steeds een belangrijk onderdeel van het economisch weefsel in veel steden en gemeenten. Vandaag organiseert nog driekwart van lokale besturen in de provincie Antwerpen wekelijks een of meerdere openbare markten (samen goed voor 87 markten in 52 van de 69 steden en gemeenten). Dat is een lichte stijging in vergelijking met tien jaar geleden. In 2013 telde de provincie nog 80 markten in 50 gemeenten.

Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor Economie: ‘Niet alleen vanuit economisch oogpunt zijn de markten van belang. Door de concentratie van een divers aanbod op één plaats moeten de consumenten zich minder verplaatsen, wat goed is voor de lokale mobiliteit en voor het klimaat. Markten dragen ook bij tot levendige kernen en bieden veel mogelijkheden om samen te werken met de plaatselijke horeca en andere handelaars in de buurt. Beleving en ontmoeting staan centraal op de markt.’

Wie in april de markt bezoekt, maakt kans op leuke prijzen door deel te nemen aan een wedstrijd via een app (die je gratis kan downloaden via www.maandvandemarkt.be) of door middel van een invulkaartje. In de hele provincie Antwerpen nemen zo’n 800 marktkramers deel aan die wedstrijd, verspreid over 71 markten. In Turnhout alleen al maak je aan een 80-tal kramen bij iedere aankoop kans op een prijs.

Francis Stijnen (CD&V,) schepen voor Markten:  ‘De Turnhoutse marktkramers en stad Turnhout hebben een prijzenpot bij elkaar gebracht ter waarde van 2 000 euro, waarbij we elke week een prijstrekking voorzien.’

Het Antwerpse provinciebestuur wil steden en gemeenten vanuit haar detailhandelsbeleid meer ondersteunen om de markt gezond te houden of om nieuwe markten op te starten, wanneer daar vraag naar is.  Helsen: ‘De wedstrijd die aan deze campagnemaand verbonden is, levert van over heel Vlaanderen informatie op waarmee we aan de slag kunnen gaan om het beleid te verbeteren. Welke kramen zijn populair, welk aanbod is essentieel voor een goede markt, hoever willen mensen zich verplaatsen voor de markt,…? Dat kunnen we allemaal leren uit de analyse van deze nieuwe data. Ook op organisatorisch en administratief vlak is er nog veel winst te boeken. Vandaag moeten marktkramers bijvoorbeeld op iedere markt nog diverse documenten op papier kunnen voorleggen. Het zou beter zijn als dat gedigitaliseerd zou kunnen worden. Over alle provincies heen, samen met de lokale besturen en met de Vlaamse overheid moeten we dat kunnen aanpakken.’ (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten