• 19/05/2024

700 pakjes in Wilrijkse Wensboom, 623 Borgerhoutenaren gebruikten jeugdsportpas

WILRIJK – Voor het tweede jaar op rij plaatste het district Wilrijk in Bibliotheek Bist een wensboom, die geschenkjes verzamelde van Wilrijkenaren voor mede-inwoners die het niet breed hebben. De Wilrijkenaren lieten er maar liefst 700 pakjes achter.

De kleurrijke boom – een initiatief van de Wilrijkse jeugddienst en Bibliotheek Bist – stond vanaf eind oktober zes weken lang aan de ingang van de Wilrijkse bibliotheek.

Inwoners konden er opnieuw geschenkjes achterlaten voor jong en oud geschenkjes achtergelaten, zoals speelgoed of voorwerpen die ze zelf konden missen.

Per pakje kon de schenker aangeven of het cadeau bedoeld was voor een kind, jongere of volwassene.

Dit jaar telde de jeugddienst ruim 700 pakjes, wat een verdubbeling is van het resultaat van de eerste jaargang.

De geschenken werden uitgedeeld op een feest dat de Wilrijkse jeugddienst en Welzijnsschakel organiseerden voor minder begoede inwoners van het district.

Hans Ides (CD&V), districtsschepen voor jeugd en cultuur: ‘Ik wil de Wilrijkenaren uitdrukkelijk danken dat ze weer zo massaal hebben meegedaan met onze wensboom en zoveel kinderen een nog mooiere Kerst bezorgden. Het is duidelijk dat we dit initiatief volgend jaar weer zullen nemen.’

In 2015 voerde toenmalige districtsschepen Luc Moerkerke (Groen) de jeugdsportpas in Borgerhout in.

Bovenop de subsidie die er was vanuit de stad, legde het district 50 euro bij voor elk kind. Kinderen uit kwetsbare gezinnen konden zo tot 150 euro korting krijgen op het lidgeld van een zwem-, basket- of voetbalclub.

Doordat de subsidies door de sportclubs zelf worden aangevraagd, hoeven de ouders zich geen zorgen te maken over de papieren. De kinderen die het nodig hebben, krijgen de korting automatisch.

In mei van dit jaar bereidde het district Borgerhout de korting uit naar alle leeftijden en naar alle vormen van vrije tijd.

Elke Borgerhoutenaar met een VT-statuut komt nu in aanmerking. Mariam El Osri (Groen), schepen voor sport: ‘Het is hartverwarmend om te zien dat Borgerhoutenaren die het nodig hebben de weg gevonden hebben naar onze vrijetijdskorting.’

Het aantal aanvragen is gestegen van 450 in 2022 naar 623 in 2023 (plus 38 procent). Dat betekent: 623 Borgerhoutenaren, jong en oud, die zich dankzij de korting kunnen sporten of zich inschrijven in de muziekacademie. Het is een doelgroep voor wie sport of cultuur anders onbetaalbaar wordt.’

90 procent van de aanvragen zijn nog steeds voor lidgeld van sportclubs, 4,5 procent voor cultuur en 5,5 procent voor jeugd. Het district werkt voor de vrijetijdskorting nog steeds samen met de stad. Borgerhout investeert nu 37 000 euro per jaar. El Osri: ‘Elke euro die we besteden aan het lidgeld voor Borgerhoutenaren in armoede is goed besteed. De Warmste Week koos als thema ‘Opgroeien zonder zorgen’. Dat is exact waar we met deze lidgeldkorting aan bijdragen, een heel jaar lang.’ (EM / Foto District Wilrijk)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten