• 22/06/2024

70 Oekraïners hebben uitzicht op job in Mechelen, Curieuzeneuzemosterdpot in Duffel

MECHELEN – In het nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen organiseerden stad Mechelen en VDAB vandaag een jobdag voor vluchtelingen. Bedoeling is om op korte termijn werkgevers te matchen met Oekraïners die aan de slag willen gaan. De interesse was bijzonder groot. 120 vluchtelingen kwamen kennismaken met de zeven deelnemende bedrijven. Voor 70 van hen is al een opvolggesprek gepland.

In Mechelen verblijven officieel ruim 800 Oekraïense vluchtelingen, verdeeld over een 290 gezinnen en dit in verschillende locaties: het Nooddorp dat Rode Kruis-Vlaanderen uitbaat aan het Douaneplein, het Montréal-hotel, woningen van Woonpunt in afwachting van renovaties, gastgezinnen en soms ook in woningen op de private huurmarkt. Burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld): ‘Van bij de aanvang van de noodopvang was het idee om deze mensen zo goed mogelijk te integreren in onze stad. Werk en opleiding zijn daarbij cruciaal, maar verre van evident omwille van de taal. Vandaar deze jobdag. Om de toegang zo laagdrempelig mogelijk te houden werd er niet met een inschrijvingssysteem vooraf gewerkt. Dat maakte van de organisatie tot op zekere hoogte een gok. De grote opkomst bewijst dat heel wat Oekraïners wel degelijk aan de slag willen. Dat 70 vluchtelingen hiermee plots uitzicht hebben op een job in onze stad is dan ook schitterend.’

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: ‘Voor vele Oekraïners is het ondertussen duidelijk dat de tijdelijke situatie langer zou kunnen duren dan eerst gedacht. Eens die klik is gemaakt, is de drempel naar werk kleiner en is het ook makkelijker voor ons om het gesprek aan te gaan. We zien wel dat taal een grote drempel blijft. Tijdens onze dienstverlening en jobdates kunnen we tolken en Oekraïens sprekende collega’s inschakelen. Maar dit lukt niet altijd op de werkvloer. Het blijft dus belangrijk om hier langs beide kanten op in te zetten.’ Ook op de jobdag in het nooddorp werden tolken ingezet om de communicatie tussen werkgevers en vluchtelingen te vergemakkelijken. De komende weken wordt nog gemonitord hoeveel van de opvolggesprekken finaal hebben geleid tot een tewerkstelling. Vandersmissen: ‘Maar een succes is het nu al. Het staat nu al vast dat we ook in de nabije toekomst extra jobdagen gaan organiseren.’

Met Curieuzeneuzemosterdpot zet het lokaal bestuur van Duffel op zondag 2 oktober de lokale natuur en duurzame initiatieven feestelijk in de kijker. Lokaal bestuur Duffel organiseert dit evenement samen met Natuurpunt Oude Spoorweg, PVT Schorshaegen en Regionaal Landschap Rivierenland.

Isabel Glorie (N-VA), schepen van milieu en natuur: ‘Je kan zondag de natuur op een unieke manier beleven: van op de klimmuur of vanuit de deathride, leren over de natuur tijdens een wandeling of ondergedompeld worden in andere activiteiten die je dichter bij de natuur brengen. Heb je vragen over je energieverbruik of duurzaam renoveren? Dan kan je bij de infostand van Stekr terecht. ‘ Verder kan je genieten van muziek gebracht door Volkskunstgroep De Moeffeleer. Tussendoor kan je kuieren langs diverse kraampjes terwijl je lekkernijen proeft aan democratische prijzen en rustig geniet van het natuurschoon om je heen. Afspraak tussen 12 en 17 uur aan ’t Mosterdpotje, Mechelsebaan 218. Het natuurgebied is bereikbaar via de fietsknooppunten (tussen kp 55 en kp 25) of via de wandelknooppunten van Wandelnetwerk Rivierenland (tussen kp 334 en kp 333). (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten