• 15/10/2024

70% anderstalige deelnemers aan horeca-opleiding heeft een vast contract

ANTWERPEN – Vanmiddag ontvingen 32 anderstalige nieuwkomers hun certificaat als afwasser (twaalf), medewerker die hotelkamers opruimt en schoonmaakt (negen), keuken- (drie) of zaalmedewerker (acht). 70 procent van de cursisten heeft al een job, de anderen worden nu begeleid om zo snel mogelijk in de sector aan het werk te gaan. Het project kwam tot stand op initiatief van Horeca Forma (het sectorfonds van de horeca in Vlaanderen) met steun van stad Antwerpen en VDAB.

Directeur Horeca Forma Robin Vanderelst: ‘Het project Hospitality Heroes toont aan dat inzetten op inactieven succesvol kan zijn als men samenwerkt met de juiste partners: de stad, VDAB en de sector. Het wegnemen van drempels zoals taal is cruciaal. Zo werd de opleiding voor zaalmedewerkers in het Engels georganiseerd, met Nederlandstalige ondersteuning. Aanvankelijk waren er 120 geïnteresseerden. 87 onder hen namen deel aan workshops en 32 van de 34 die uiteindelijk startten zijn geslaagd.  Erica Caluwaerts (Open Vld), schepen voor werk en economie: ‘Werk versterkt. Antwerpen telde eind mei 28 505 werkzoekenden zonder werk, waarvan de helft kortgeschoold. Daarnaast zien we een groot aantal openstaande vacatures, specifiek in de horeca.  Ik hoor horeca- en restaurantuitbaters weleens klagen dat sollicitanten niet komen opdagen. Vandaag zie ik hier voor mij alleen maar cursisten die beroepseer hebben.’

Provinciaal directeur VDAB Bjorn Cuyt: ‘Het afgelopen jaar ontvingen wij 1 988 vacatures in de sector horeca en toerisme in Antwerpen, meer dan een verdrievoudiging ten opzichte van het jaar voordien. De stijging is ook meer dan dubbel zo hoog dan in de rest van Vlaanderen. Van woensdag 31 augustus tot vrijdag 2 september gaan we opnieuw een aantal workshops organiseren op het Operaplein.’ Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen: ‘Medewerkers in de horeca zijn aan de slag wanneer andere mensen niet werken. Dat is niet evident. Dankzij de steun van de Vlaamse en de federale overheid zijn er in coronatijd 3 000 bedrijven bijgekomen wat het totaal aantal op 63 000 brengt. Er hebben inderdaad veel mensen de sector verlaten maar door de toename van het aantal horeca-zaken is het niet onlogisch dat er een tekort aan personeel is. Men zegt weleens dat dit land blokkeert maar ik stel wel vast dat wij er tijdens de crisis in zijn geslaagd om een akkoord uit te werken tussen werkgevers en werknemers.’

Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor sociale economie: ‘Met dit opleidingspakket op maat van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, brengen we horeca en talent samen. We zijn ervan overtuigd dat deze intense opleiding onze getalenteerde inwoners, ondernemers en levendige stad nog versterkt.’Tariq Khagyani (26) was één van de deelnemers. Hij vluchtte, na de dood van zijn ouders, met de hulp van zijn oom vanuit Afghanistan naar België. ‘Ik werk in de Radisson Blu aan het Centraal Station als kamerjongen. Ik ben er sinds vorige maand aan de slag. Ik heb nu net een contract gekregen voor drie maanden en – indien ik het goed doe – krijg ik een vaste verbintenis. Ik vind het heel leuk, doe nieuwe ervaringen op en ik woon in de buurt. Voordien had ik een artikel 60-tewerkstelling van twee jaar in een RVT. Later deed ik interim-jobs als schoonmaker, afwasser en inpakker. Dankzij mijn opleiding bij VDAB ben ik in dit traject gestapt en heb ik meer werkzekerheid.’

Edwin MARIËN

Foto Horeca Farma

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten