• 12/07/2024

650 000 euro naar 3 wetenschappers van UA Wilrijk voor Alzheimeronderzoek

WILRIJK – Drie Antwerpse onderzoekers krijgen een aanzienlijke grant van de Stichting Alzheimer Onderzoek. Kristel Sleegers, Renzo Mancuso (zie foto) en Wouter De Coster verdelen maar liefst 625 000 euro onder elkaar en kunnen het huidige alzheimeronderzoek zo een extra boost geven. Mancuso’s helder opgezette en uiterst relevante onderzoeksvoorstel wordt bovendien bekroond met een Young Researcher Award.

Eén vrouw op drie en één man op zeven ontwikkelt een vorm van dementie. Wereldwijd verdiepen duizenden wetenschappers zich in de ziekte, waar tot op vandaag geen effectieve behandeling of medicijn tegen bestaat. Er is meer onderzoek nodig, maar onderzoek kost heel veel geld. Directeur Joost Martens: ‘Met de Stichting Alzheimer Onderzoek financieren we veelbelovende onderzoeken. Daarvoor kunnen we gelukkig rekenen op heel veel donateurs. Ondanks de coronacrisis konden we in 2021 voor een recordbedrag van 3,8 miljoen euro Belgisch wetenschappelijk onderzoek ondersteunen. Dit bedrag is een stijging van maar liefst twintig procent ten aanzien van 2020 en 40 procent ten aanzien van 2019.’

De Universiteit Antwerpen kent een rijke traditie op het vlak van neurodegeneratieve aandoeningen. Met prof. Christine Van Broeckhoven telt ze één van de pioniers binnen dit onderzoeksdomein in haar rangen. Ook vandaag proberen honderden wetenschappers in Antwerpen de geheimen van alzheimer te ontrafelen.  Het onderzoeksvoorstel van de jonge wetenschapper Renzo Mancuso, verbonden aan het Centrum voor Moleculaire Neurologie aan UA Antwerpen Campus Drie Eiken Wilrijk, wordt door buitenlandse evaluatoren en de Wetenschappelijke Adviesraad van de Stichting Alzheimer Onderzoek bijzonder hoog gewaardeerd. Mancuso onderzoekt de rol van een belangrijk microglia-gen, namelijk ABCA7. Microglia zijn de immuuncellen van de hersenen, en hebben een grote invloed op de ziekte van Alzheimer. Mancuso: ‘We willen onderzoeken hoe veranderingen in het ABCA7-gen de functie van microglia beïnvloeden en bijdragen tot het verlies van hersencellen en de ontwikkeling van dementie. Zo willen we cellulaire processen identificeren die ons helpen om de ziekte te bestrijden.’ Met zijn helder opgezette onderzoek, gebruikmakend van de meest geavanceerde technieken, sleept hij de Young Researcher Award in de wacht.

Hoogleraar aan de dezelfde afdeling, Cristel Sleegers, wil PRS-gebaseerde risicopredictie verbeteren door een gedetailleerd moleculair onderzoek naar DNA-veranderingen in nieuwe en gekende alzheimer-risicogenen. Sleegers: ‘PRS staat voor polygene risicoscores. Het is een manier om het risico op de ziekte van Alzheimer te berekenen, gebaseerd op het DNA van een persoon. Huidige PRS zijn slechts een benadering van het eigenlijke genetische risico, omdat de DNA-veranderingen die daadwerkelijk het risico op alzheimer verhogen, nog grotendeels onbekend zijn.’

Wouter De Coster, ten slotte, post doc navorser op dezelfde afdeling, combineert de nieuwste methodes voor analyse van eiwitten, RNA-expressie en DNA-varianten.  De Coster: ‘Bij veel patiënten met fronto-temporale dementie is de genetische oorzaak immers onbekend. Lopend onderzoek vond locaties in het DNA waar varianten correleren met een hoger risico voor de ziekte. Om ook de biologisch relevante mutaties te kunnen vinden, en zo meer inzicht in het ziektemechanisme te krijgen, combineren we de nieuwste methoden.’ (EM / Foto Universiteit Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten