• 22/07/2024

Belgian paralympian athlete Peter Genyn celebrates after winning the gold medal during the finals of the 100m T51 race at the 2016 Paralympic Games in Rio, Brazil, Tuesday 13 September 2016. Paralympics Games take place from 7 to 18 September 2016. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE

5 Belgische medailles voor o.m. Peter Genyn (Kalmthout) en Gelenaar Tim Celen

MORTSEL – Het regende vandaag Belgische medailles op de paralympische spelen in Tokyo. Ook Peter Genyn uit Kalmthout en Tim Celen, geboren in Geel, deelden in de prijzen. Genyn pakte zilver, Celen brons.

Niet geheel onverwacht behaalden Peter Genyn (zie foto) uit Kalmthout en Roger Habsch uit Luik een medaille. In de 200 meter T51 eindigden ze respectievelijk op de tweede en derde stek. Titelverdediger Peter Genyn en zijn grootste concurrent Toni Piispanen maakten snel duidelijk dat ze onder elkaar zouden uitmaken wie de titel op zak zou steken. Uiteindelijk bleek de Fin iets sterker. In hun zog pakte Roger Habsch een mooie bronzen plak.

Genyn: ‘Ik ben een beetje ontgoocheld, want ik kwam voor goud. Ik wist dat het heel nipt zou worden tussen Toni, Roger en mij, en dat de overwinning zou gaan naar degene die de beste dag had. Ik had sneller moeten zijn, heb een foutje gemaakt en mijn topsnelheid was niet hoog genoeg. Maar op dit niveau moet alles gewoon juist zijn. Nu moet ik dit laten bezinken, even herladen en proberen vrijdag revanche te nemen op de 100 meter. Toni klopte me de afgelopen tweemaal wel, maar ik ben nog steeds wereldrecordhouder, en ben niet van plan het record zonder slag of stoot af te geven.’

Habsch: ‘Ik voelde me erg goed tijdens de wedstrijd, ook al was mijn traject niet perfect. Ik denk dat ik tevreden mag zijn met mijn derde plaats. Ik had een goede voorbereiding hier in Tokyo, ondanks de temperatuur en zeker na het nieuws dat ik opnieuw in de klasse T51 zou kunnen deelnemen. Dat nieuws gaf mij een boost. Ik ga me nu vol voorbereiden voor de 100 meter en blijf sereen, kalm en geconcentreerd.’

Tim Celen reed op zijn driewieler naar brons in zijn tijdrit. Celen kwam na één ronde door als zesde, maar schakelde één versnelling groter in de tweede. Na een waanzinnig sterke krachttoer pakte hij het brons in 30.44.21. Toen al zijn concurrenten binnen waren en hij het nieuws vernam, sprong de jonge Limburger, geboren in Geel, een barst in het asfalt van de Fuji Speedway track. Hij wist met zijn vreugde geen blijf. ‘Dit is ongelooflijk. Ik moet het normaal vooral hebben van de wegrit op donderdag, maar dat ik hier iedereen van de T2-klasse (Tim nam deel in een factored event waarin de uitslagen van T1 met een factor gecorrigeerd worden, de eerste twee waren T1-renners) achter mij laat en brons win, dat is geweldig.’

Ewoud Vromant uit Woubrechtegem had meteen het goede voorbeeld gegeven door de zilveren medaille te veroveren in de tijdrit klasse C2. Hij moest enkel de Australiër Darren Hicks voorlaten. ‘Het is al een zeer emotionele en frustrerende week geweest voor mij, met een gevoel van machteloosheid (Ewoud werd gediskwalificeerd in de individuele achtervolging op de piste, nadat hij het wereldrecord had gebroken, EM) maar ik heb me snel kunnen focussen op deze tijdrit en heb me goed voorbereid. Tweemaal had ik problemen met mijn ketting maar ik ben rustig kunnen blijven en heb alles gegeven.’

Maxime Hordies (MH1) uit Overijse behaalde brons in de tijdrit. De Zuid-Afrikaan Nicolas Du Preez was de winnaar in zijn categorie. ‘Ik ben erg fier op mijn paralympische medaille. Gisterenavond werd ik wat ziek dus ik voelde mij vandaag niet top. Maar ik ben toch blij met het resultaat.’ (EM / BPC / Foto BPC)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten