6 878 Oekraïners bevinden zich momenteel in Antwerpen, 966 in Mechelen
ANTWERPEN – Eén jaar na de start van de oorlog vangt Vlaanderen 31 748 Oekraïners op. Dat melden minister-president Jan Jambon (N-VA), viceminister-president Bart Somers (Open Vld) en Vlaams minister van wonen Matthias Diependaele (N-VA) tijdens een bezoek aan het Antwerpse nooddorp waar 759 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Ze maakten vandaag de balans op van een jaar opvang in Vlaanderen.
Samen met de lokale besturen én burgers zijn er immense inspanningen geleverd om op korte termijn opvangplaatsen te voorzien. In totaal worden er vandaag ongeveer 6 250 tijdelijk ontheemden gehuisvest in opvangplaatsen die door gemeenten worden georganiseerd. Daarnaast worden er een 1 450 personen opgevangen in de nooddorpen van Antwerpen en Mechelen.
Jambon (tweede van rechts op de foto): ‘Ik ben fier over hoe we erin geslaagd zijn om de huisvesting van zoveel duizenden tijdelijk ontheemde Oekraïners in goede banen te leiden. Nu is het belangrijk om de focus nog meer te leggen op hun toeleiding naar werk. Tot op vandaag heeft slechts 23 procent van de Oekraïners op beroepsactieve leeftijd werkervaring opgedaan in Vlaanderen, terwijl dit in Nederland oploopt tot 70 à 80 procent. Een verplichte en systematische inschrijving bij VDAB kan hier zeker bij helpen.’
Somers (rechts op de foto): ‘Vlaanderen heeft in het begin van de crisis onmiddellijk middelen voorzien. De eerste noodzaak was mensen een dak boven het hoofd geven, eten op de tafels brengen. Daarnaast hebben we werk gemaakt van flankerende maatregelen die mensen verder comfort gaven. Vorige week heeft zo de 15 000ste Oekraïner zich ingeschreven om de Nederlandse taal te leren. De Oekraïners in Vlaanderen willen bijdragen en binnen hun tijdelijk verblijf hun leven verder opbouwen.’
Diependaele (links op de foto): ‘De Vlaamse regering heeft zich van meet af aan ingespannen om deze tijdelijk ontheemden op te vangen. We hebben ons voorbereid op het slechtste scenario van meer dan 72 000 vluchtelingen in Vlaanderen. Toen bleek dat de aantallen lager uitvielen, hebben we steeds een veilige buffer aan opvangplaatsen behouden. Dat zullen we ook blijven doen. Het lenteoffensief dat Rusland momenteel opstart, kan een nieuwe vluchtelingenstroom op gang brengen, ook daar moeten we op anticiperen.’ Van de bijna 32 000 Oekraïners die op vandaag in Vlaanderen verblijven zijn 21 727 of 68,4 procent meerderjarig en 10 021 of 31,6 procent minderjarig. Het merendeel van de Oekraïners die vluchtten voor het oorlogsgeweld zijn vrouwen met 61,5 procent tegenover 38,5 procent mannen.
De bouw van het Antwerpse nooddorp op de Middenvijver op Linkeroever startte in april. Er worden 759 personen opgevangen in het nooddorp. Het nooddorp bestaat uit 208 woonunits, geschikt voor vier tot zes personen. Het nooddorp wordt uitgebaat door stad Antwerpen.
Op 17 mei vorig jaar, enkele maanden na de start van de oorlog in Oekraïne opende het Nooddorp Mechelen. Het nooddorp werd gebouwd op de grindparking tegenover de Nekkerhal. Stad Mechelen nam de initiële bouw van het nooddorp voor zich, Rode Kruis Vlaanderen zorgde voor de verdere afwerking, inrichting en uitbating. In totaal is er plaats voor 650 personen, rekening houdend met de doorloop heeft het nooddorp 1 024 Oekraïners opgevangen.
De Vlaamse overheid voorziet de nodige middelen voor de verschillende vormen van opvang. Zo krijgt een lokaal bestuur driemaandelijks een forfaitaire toelage, op basis van het aantal tijdelijk ontheemde Oekraïners dat op dat moment zijn ingeschreven in de gemeente, van 400 euro. Bij het creëren van een nieuwe opvangplaats kan een gemeente tot 2 500 euro inbrengen bij de Vlaamse Overheid om de kosten te dekken. In het totaal bevinden 6 878 Oekraïners zich in Antwerpen en 966 in Mechelen.
Edwin MARIËN
Foto Kabinet Bart SOMERS