• 20/06/2024

54 projecten gekozen voor Antwerpse burgerbegroting, morgen twee studentenfestivals

ANTWERPEN – Vandaag beslisten de inwoners van district Antwerpen tijdens de negende editie van het Burgerbegrotingfestival welke projecten gerealiseerd worden in 2023. Ze kozen uit 87 ideeën die eerder dit jaar door bewoners ingediend werden. In totaal is er 1,4 miljoen euro, tien procent van het districtsbudget, uitgetrokken voor de gekozen projecten.

In de loop van september konden bewoners al online stemmen. Op het festival vandaag kwamen bewoners samen om met elkaar in gesprek te gaan en in dialoog projecten te kiezen voor district Antwerpen. Zowel de online als de live stemmen telden elk mee voor 50 procent van het totaal.

Voor de thema’s ‘Meer bomen’, ‘Tuinstraten en experimenteel groen’, ‘Ontharden’, en ‘Groen in straten en op pleinen’ waren er meer projecten dan het budget mogelijk maakt. Daarom moest er binnen deze thema’s gekozen worden. Voor het thema ‘Fietsvriendelijke straten’ was er voldoende budget waardoor er enkel online gestemd moest worden, zodat dit ondanks voldoende budget ook allemaal democratisch gedragen projecten zijn.

Femke Meeussen (Groen), districtsschepen voor participatie: ‘De online stemmers en deelnemers aan dit Burgerbegrotingfestival stemden samen over tien procent van het districtsbudget. Ons district wordt in 2023 verrijkt met fietsvriendelijke straten en meer groen, in de vorm van bomen en tuinstraten. Ook op ontharding en experimenteel groen werd veelvuldig gestemd. We kijken uit naar de uitvoering van deze boeiende bewonersinitiatieven.’

Morgen wordt het startschot gegeven voor het nieuwe academiejaar. Traditiegetrouw horen daar ook twee festivals bij. Op het Sint-Jansplein (van 12 tot 19 uur) en op Campus Drie Eiken in Wilrijk (van 13 tot 18 uur) vieren de studenten hun terugkeer naar de aula.

Op het Sint-Jansplein organiseert Unifac, de overkoepelende studentenvereniging van de Stadscampus van UAntwerpen, het festival ‘Students on Stage’. Coronajaar 2020 buiten beschouwing genomen, groeit het aantal studenten dat naar het festival komt, jaarlijks aan. De organisatie van Unifac hoopt dit jaar opnieuw de kaap van 10 000 deelnemers te kunnen ronden.

Unifac-voorzitter Jannes Van Dijck: ‘Op het festival zullen twintig studentenclubs vertegenwoordigd zijn. Wat Students on Stage van andere student kick-offs onderscheidt, is dat het festival volledig georganiseerd wordt door studenten. We kunnen rekenen op 250 studenten die de dag zelf meehelpen met de organisatie.’ Enkele kilometer verderop wordt er morgen ook stevig gefeest: ASK-Stuwer, de overkoepelende club van de campussen Drie Eiken, Middelheim en Groenenborger, zet haar schouders onder de Openingsdag. Dit jaar wordt die niet op de Bist georganiseerd, maar wel op Campus Drie Eiken, tussen gebouwen T en Q. Waarom elke student daar volgens Tine Beelen, vice-praeses van ASK-Stuwer, bij moet zijn? ‘Het is het eerste evenement van het jaar waar je veel nieuwe vrienden kan leren kennen en je de kans hebt om kennis te maken met de verschillende studentenverenigingen of waar je jouw favoriete club kan steunen. Onze dj’s zorgen voor een topsfeer en alles wordt verkocht voor studentikoze prijzen.’ (EM / Foto UAntwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten