• 04/12/2024

52 ondernemers met bakfietsen in Mechelen, metamorfose voor Fluvius-site

MECHELEN – Het Mechels stadsbestuur keurde in vier jaar tijd 52 subsidieaanvragen voor bakfietsen van ondernemers goed. Met een financiële injectie van meer dan 100 000 euro, verdeeld over de goedgekeurde aanvragen, overtuigde men de Mechelse ondernemer voor een duurzaam, alternatief vervoersmiddel.

De subsidie kadert binnen engagementen die de stad is aangegaan op vlak van duurzaamheid, leefbaarheid en mobiliteit en is een gevolg van de deelname aan het Europese project Cyclelogistics Ahead en CityChangerCargobike. Vicky Vanmarcke (Open Vld), schepen voor mobiliteit: ‘Als stad spelen we ook binnen Europa een actieve rol in het ondersteunen en het verduurzamen van een stedelijke distributie. Dat zoveel Mechelse ondernemers mee evolueren en inzetten op fietsinitiatieven stelt ons enorm tevreden. Zo zijn we als stad alweer de pionier in Europa.’

‘Dankzij de proactieve vraag van Mechelse handelaars is de bakfietssubsidie een meer dan geslaagde actie voor fietslogistiek.’ In 2018 en 2019 heeft Stad Mechelen een bakfietssubsidie toegekend aan twintig handelaars. Enkele van die handelaars heb je vast al eens zien rondrijden: De Broodbroeders, De Nectarist, De Mechelse Drukkerijen… In 2020 hebben nog eens veertien ondernemers financiële steun van de stad gekregen voor de uitrol van hun bakfietsinitiatief.

Omdat het vorige jaar zo populair bleek, breidde het stadsbestuur nog éénmaal de subsidie uit met een extra jaar. Dit laatste subsidiejaar keurde men achttien aanvragen goed voor een totaalbedrag van 22 281 euro. Er maken nu ook nieuwe beroepen hiervan gebruik, zoals advocaten, boekhandels, een taartenwinkel en een koffiebranderij. ‘Het is geweldig om te zien dat ook starters nadenken over nieuwe manieren om zich te verplaatsen. Tegelijkertijd maken ook de gevestigde ondernemers steeds vaker de omschakeling naar een duurzamer vervoersmiddel om hun klanten te beleveren in de binnenstad én daarbuiten. Zo werkt iedereen mee aan een duurzame en leefbare stad.’

Op en rond de site van de Fluvius campus aan de Elektriciteitstraat is al enige tijd verandering troef. Het kantoorgebouw dat plaats biedt aan liefst 500 Fluvius-medewerkers, is intussen volledig vernieuwd. En dat is slechts het begin van een metamorfose die de site de komende jaren grondig zal transformeren. Fluvius keurde recent een masterplan goed dat de visie weergeeft hoe de site zich de komende jaren zal ontwikkelen.

Naast de realisatie van de nieuwe gebouwen zal de campus zeer sterk worden onthard. Centraal op de site wordt een groene parkomgeving voorzien met een ruime wadi. Deze speelt een rol in de waterhuishouding van de site, in mogelijke tests met hemelwater binnen het Living Lab maar ook in de beleving van werknemers en bezoekers. Een ecologische inrichting met bloem- en kruidenrijk gras garandeert dat ook insecten profiteren van de vernieuwde Fluvius-site. Verschillende bomen bieden koele schaduwplekken tijdens warme periodes maar kunnen ook een pluktuin vormen voor de buurt. De Fluvius campus Mechelen blijft tijdens de ontwikkeling van de site altijd operationeel. Daarom wordt de uitvoering gespreid over acht jaar. Het vizier is gericht op 2030. Geen enkel gebouw wordt afgebroken voordat er een nieuw alternatief is. (EM / Foto Stad Mechelen – op de foto Gezondheidscentrum Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten