500 mensen rennen in Valentijnsoutfit door Rivierenhof, Afscheid aan de Schelde
DEURNE – Vandaag namen heel wat lopers deel aan de elfde editie van de Valentijnrun in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne. De dag startte somber, maar de deelnemers warmden het park al snel op. In totaal liepen bijna 500 mensen mee in hun mooiste Valentijnsoutfit.
Het Provinciaal Groendomein Rivierenhof, Antwerp Athletics en district Deurne organiseerden samen de elfde editie van de Valentijnrun, een recreatieve liefdesloop. Bijna 500 deelnemers jogden vijf of tien kilometer langs de mooiste plekjes in het park. Om 11 uur gaf gedeputeerde Mireille Colson (N-VA) het startschot op de Parkweg. Daarna liepen Cupido’s, romantische duo’s en groepen in hartjestenue langs onder meer het kasteel, de Spiegelvijver en het paviljoen. Finne (10 jaar): ‘Ik vond het heel leuk. Ik heb gevraagd aan mijn ouders of we samen konden meedoen. Ik ben blij dat ik heb meegedaan.’ Colson: ‘Superfijne run met een prachtig parcours door ons provinciaal domein. De vele enthousiaste en verklede deelnemers geven een mens zowaar vleugels.’ Nadat de deelnemers warm gelopen waren, kregen ze een traktatie. De lopers genoten van chocoladen hartjes, noten, fruit en drinken. Na de inspanning volgde de ontspanning bij Antwerp Athletics in Park Groot Schijn. De Valentijnrun werd afgesloten met de verkiezing van de best verklede lopers en een aanwezigheidstombola.
Antwerpenaren kunnen sinds 2017 de asurne van een dierbare toevertrouwen aan de Schelde, dankzij de asbezorgssite Memento Scaldis. De installatie die dit type van asverstrooiing mogelijk maakt kreeg eerst een plek aan het Loodswezen. In 2019 werd die tijdelijk verplaatst naar de De Gerlachekaai ter hoogte van Sint-Andries Zuid. Deze locatie blijkt uitermate geschikt als asbezorgingssite. Heel wat inwoners maakten hier al gebruik van en lieten er de asurne van een dierbare neer in de Schelde. De stad beslist nu om deze locatie ter hoogte van de Lakenstraat definitief te behouden.
Aan een apart terras met enkele zitbanken is een installatie voorzien met een beweegbare en kantelbare arm. In het midden staat een meerpaal om de urne op te leggen tijdens het afscheidsmoment. Via de installatie kan een zee-urne veilig worden toevertrouwd aan de Schelde. Wie dat wil kan er ook de scheepsbel laten luiden en er is voldoende horeca in de buurt voor een eventueel aansluitend afscheidsmoment.
Els van Doesburg (N-VA), schepen voor begraafplaatsen: ‘Antwerpenaars zijn gehecht aan de Schelde en velen van hen willen ook na hun overlijden verbonden blijven met onze rivier. De locatie aan Sint-Andries Zuid is ondertussen volledig ingeburgerd en steeds meer Antwerpenaars kiezen voor deze manier van afscheid nemen. De enige juiste beslissing was dus om de locatie voor Memento Scaldis definitief te houden.’
De eerste jaren werd de site jaarlijks ongeveer 80 keer gereserveerd, in 2021 en 2022 was dit ruim 160 keer per jaar, wat neerkomt op een gemiddelde van minstens twee keer per week. Ook de scenaristen van de televisiereeks Dertigers is deze mooie en bijzondere plek aan de De Gerlachekaai niet ontgaan. Ze gebruikten de locatie in één van hun afleveringen. Geïnteresseerden die willen zien hoe een afscheidsceremonie verloopt kunnen de bewuste aflevering herbekijken via VRT MAX (Seizoen 4, aflevering 9).
Het gebruik van Memento Scaldis is gratis. Wie gebruik wenst te maken van de site moet wel online reserveren. Het reserveringsformulier houdt rekening met de getijden. Enkel bij hoogtij kan een afscheidsmoment plaatsvinden. Meer info en reservaties mogelijk via https://www.antwerpen.be/product/afscheid-schelde-aanvragen. (EM / Foto Provincie Antwerpen).