• 21/06/2024

50 besmettingen na scoutskamp Mol, bijzonder project in Jakob Smitsmuseum

MOL – Na het stopzetten van het zomerkamp van Chiro Sluis telt het gemeentebestuur van Mol momenteel in totaal 50 besmettingen. De snelle verspreiding is onder meer te wijten aan de extra besmettelijke deltavariant. In een mail naar de ouders benadrukte het lokaal bestuur daarom nogmaals het belang van het strikt volgen van de quarantainemaatregelen. Enkel zo kan de verdere verspreiding naar gezins- en familieleden, vrienden, kennissen,… gestopt worden.

Vandaag wordt bij vele kampaanwezigen de tweede test afgenomen. Men hoopt alle resultaten tegen morgenavond te ontvangen, waarna de crisiscel een nieuwe evaluatie maakt. Alle betrokken gezinnen ontvingen inmiddels verschillende mails met telkens de stand van zaken en de te volgen maatregelen in elke situatie. Bij specifieke vragen kan iedereen bij de eigen huisarts terecht.

Van vrijdag 16 juli tot en met zondag 12 september geniet je in het Jakob Smitsmuseum van het bijzondere project Heimat, fase 2: De Verderzetting. Alle kunstenaars van Heimat hebben voeling met de gemeente Mol of de Kempen. De meesten zijn er geboren of opgegroeid en daarna verhuisd naar grote steden zoals Gent, Antwerpen, Brussel of zelfs het buitenland. Je kan deze expo bezoeken van woensdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur. Je reserveert best via www.jakobsmits.be of 014 31 74 35.

Net zoals Smits vluchtte uit de stad, komen ook de kunstenaars voor deze tentoonstelling terug naar de Kempen, hun heimat. Vanuit hun eigen kunstdiscipline gaan ze aan de slag met hun geboortestreek als inspiratiebron.

De Verderzetting is de tweede fase van het artistiek onderzoeksproject Heimat, opgestart door kunstenaars Jakob Van den Broucke en Kasper Demeulemeester. Het project startte in de zomer van 2019 toen Jakob en Kasper elkaar en hun gedeelde heimat, Meerhout, tegemoet wandelden vanuit hun huidige woonplaatsen in Gent en Brussel. Een jaar later, in de zomer van 2020, keerde het duo terug, ditmaal in het gezelschap van een geleidelijk gegroeide groep kunstenaars en schrijvers verwant aan de Kempen. Nu, nog een jaar later, trekken ze richting Mol, voor fase twee van het project. Verbonden door herinneringen, ontheemding en vriendschappen strijken ze neer om (opnieuw) in dialoog te treden met de omgeving. Verderzetten waar eerder aan begonnen werd, stap voor stap, steeds verder weg, steeds verder naar wat onvermijdelijk volgen zal.

Heimat, fase 2: De Verderzetting bundelt de resultaten van het project in een happening en een publicatie met bijdragen van Alexander Delport, Alice Gompels, Benjamin Sprengers, Florian Vanlee, Helena Ceuppens, Jakob Van den Broucke, Kasper Demeulemeester, Koen Sels, Nick Geboers, Pieter-Jan Verheyen, Zjef Caers, Lot Geukens, Bart Janssen, Koen Peeters, Frederik Willem Daem, Jan Van Tienen, Mats Wosky, Charlotte Peys en Emilio Lopez-Menchero.

Het Jakob Smitsmuseum is gesloten van woensdag 18 tot zondag 22 augustus. De toegangsprijs voor de expo (inclusief catalogus): volwassenen: vijf euro, +65-jarigen, -26-jarigen, houders van OKV-, KNACK-, Academie-, studenten- en lerarenkaart: vier euro en leden vzw Vrienden, houders Museumpas en -18 jarigen: gratis. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten