• 24/07/2024

5 atleten uit onze provincie naar Winterspelen, Loranna Smans blijft hopen

BRUSSEL – Negentien Belgische atleten zullen ons land vertegenwoordigen op de Olympische Winterspelen in Beijing. Zij komen uit in negen sporten. De provincie Antwerpen telt vijf atleten in de selectie.

Het gaat  vooreerst om Loena Hendrickx (zie foto) – geboren in Turnhout, woont in Arendonk -,in het kunstschaatsen en Sam Maes uit Edegem maar die al een hele tijd in Oostenrijk woont. Hij komt uit in de slalom en de reuzenslalom. Sara Aerts – geboren in Turnhout, woont in Retie, zal deelnemen aan het bobsleeën en Hanne Desmet – geboren in Wilrijk, woont in Mechelen – alsook haar broer Stijn – geboren in Duffel, woont in Mechelen – aan de 500, 1 000 en 1 500 meter shorttrack.

De andere geselecteerden zijn Armand Marchant en Dries Van den Broecke (alpine ski), Florent Claude, Thierry Langer, Tom Lahaye-Goffart, César Beauvais, Lotte Lie en reserve Pjotr Dielen (biatlon), An Vannieuwenhuyse  en reserve Kelly Van Petegem (bobslee), Thibaut De Marrre (langlaufen, Kim Meylemans (skeleton), Evy Poppe (ov) (snowboard) en  Bart Swings, Sandrine Tas en Mathias Vosté (snelschaatsen).

Net zoals  bij de vorige Spelen zal een rechtbank moeten beslissen over de selectie van Dries Van den Broecke. Toen moest hij thuis blijven.

Er is trouwens nog een tweede rechtzaak, ingespannen door Loranne Smans, geboren in Mortsel en woonachtig in Mol.

Zij behoort tot de top 30, die volgens internationale normen naar de Spelen mag. Vorig jaar behaalde ze zelfs een negende plaats op het WK.

Sneeuwsport Vlaanderen besloot echter haar eigen regels te schrijven, volledig op maat van de zeventienjarige Evy Poppe. Smans heeft nu een kortgeding aangespannen in de hoop toch nog te kunnen vertrekken naar Beijing.

De totale Team Belgium delegatie telt negentien atleten en 29 coaches en staffleden.  Tijdens de Olympische Spelen in 1936 in het Duitse Garmisch-Partenkirchen telde Team Belgium 27 atleten, in 1928 in Sankt Moritz was de Belgische delegatie 26 atleten groot, in 1924 kwalificeerden zich achttien atleten voor deelname aan de Olympische Winterspelen in het Franse Chamonix. In de eerste na-oorlogse editie van 1948 in Sankt-Moritz waren er dat elf. Tot PyeongChang, waar 22 atleten uit negen sporten deelnamen, telde de Belgische delegatie nooit meer dan tien atleten.

Olav Spahl, chef de mission: ‘In Beijing zullen we vertegenwoordigd zijn in het meeste aantal sporten ooit en zullen daar negentien atleten – elf mannen en acht vrouwen plus twee reserve atleten – de Belgische driekleur verdedigen.’

 ‘De structurele werking van de federaties, de steun van de gemeenschappen en hun visie op lange termijn werpt zijn vruchten af.

 ‘Team Belgium voor PyeongChang in 2018 telde 22 atleten en behaalde vier top-acht  plaatsen.’

 ‘ Voor Peking 2022 is onze doelstelling dezelfde als voor Tokyo 2020: top-acht en beter doen dan bij de vorige editie.’

 ‘De doelstelling voor Beijing 2022 werd ook besproken met de topsportpartners en ligt volledig in dezelfde lijn als hun beleidsplannen.’

 SPELEN WORDEN GEHOUDEN IN DRIE VERSCHILLENDE CLUSTERS

 Het is voor mij een hele eer en een mooie uitdaging om deze negentien Team Belgium atleten te mogen begeleiden naar en in Beijing.’

 ‘Onze opdracht is nu om – samen met de omkadering van de federaties in Beijing de meest optimale en veilige omstandigheden te creëren opdat onze atleten het beste van zichzelf kunnen geven tijdens de Spelen.’

 De winterspelen zullen zich afspelen in drie clusters. De ijssporten worden gehouden in Beijing (Peking), de sneeuwsporten in de bergen van Yanqing en Zhangjiakou, respectievelijk op 90 en 160 kilometer van de hoofdstad.

Spahl: ‘Team Belgium zal vertegenwoordigd zijn in alle drie de clusters. In Peking met het kunstschaatsen, shorttrack en snelschaatsen. In de Yanqing Cluster met alpineskiën, bobslee en skeleton en met de Belgian Bullets.’

In de Zhangjiakou Cluster zullen we vertegenwoordigd zijn in biatlon en langlaufen.  Niet minder dan vijf biatleten hebben hun kwalificatie afgedwongen.’

‘Het wordt een bijzondere uitdaging voor het BOIC om alles optimaal te organiseren en een optimale omkadering – de BOIC-staf, de medische omkadering, de coaches en de technische omkadering die bij wintersporten heel belangrijk zijn – te voorzien.’  Volgende week vertrekt de Belgische selectie richting Chinese hoofdstad.

Op zaterdag 24 februari 2018 schreef schaatser Bart Swings Belgische sportgeschiedenis. Hij won de zilveren medaille op de massastart op de Olympische Winterspelen in PyeongChang, de eerste Belgische medaille op de Winterspelen sinds het brons van Bart Veldkamp op de Spelen van 1998 in Nagano.

Een overzicht van de medailleoogst: Chamonix 1924: Brons: Charles Mulder, René Mortiaux, Paul Vanden Broeck, Victor Verschueren en Henri Willems, viermansbob; Sankt Moritz 1928:  Brons: Robert Van Zeebroeck, kunstschaatsen; Sankt Moritz 1948: Goud: Micheline Lannoy en Pierre Baugniet, kunstschaatsen en paarrijden, Zilver: Max Houben, Freddy Mansfeld, Louis-Georges Niels en Jacques Mouvet, viermansbob; Nagano 1998 Brons:  Bart Veldkamp, snelschaatsen – 5000 m en PyeongChang 2018: Zilver: Bart Swings, snelschaatsen – massastart.

Net zoals tijdens de Olympische Zomerspelen vorig jaar zal www.antwerpspersbureau.be uitvoerig berichten over de prestaties van de Antwerpenaars in Beijing.

Edwin MARIËN

Foto FB

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten