• 09/10/2024

470 plaatsen voor werkstraffen rond Antwerpen, Turnhout en Herentals

ANTWERPEN – Steeds meer rechters zien in werkstraffen een manier om overtreders te doen boeten wanneer ze criminele feiten plegen. In 2020 werden in een volledig jaar 3 851 werkstraffen uitgesproken, een aantal dat dit jaar eind oktober al met 1 000 werkstraffen ruim overstegen werd. Samen met de coronacrisis, en de bijhorende veiligheidsmaatregelen die daarmee gepaard gingen, zet dat het aantal plaatsen waar nog effectief werkstraffen kunnen worden uitgevoerd stevig onder druk.

Zuhal Demir (N-VA, zie foto), Vlaams minister van Justitie en Handhaving, komt daarom met 1 900 extra plaatsen – waarvan minstens 470 in onze provincie – waar werkgestraften hun strafuren kunnen uitvoeren. Demir: ‘Mensen die een werkstraf krijgen opgelegd, moeten die ook snel kunnen uitvoeren. Hoewel wij als Vlaamse regering niet bepalen wanneer iemand een werkstraf krijgt of niet, nemen we wél onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er geen gevoel van straffeloosheid ontstaat.’

Door de strenge maatregelen hebben veel organisaties noodgedwongen de deuren moeten sluiten of golden er stevige veiligheidsmaatregelen, waardoor lopende werkstraffen tijdelijk niet verder konden uitgevoerd worden. Ook nieuwe werkgestraften konden niet snel genoeg starten. Tijdens de eerste lockdown konden slechts drie procent van de werkstraffen doorgaan. In bepaalde gerechtelijke arrondissementen werden veel werkstraffen uitgesproken voor corona overtredingen, iets wat minder het geval was in 2020. Reden te meer voor Demir om een groot aantal werkplaatsen bij te creëren.

Demir: ‘Door het soort opdracht, of het nu gaat om zwerfvuil oprapen of groenonderhoud, kunnen werkgestraften iets tastbaar terugdoen voor de gemeenschap die ze eerder minder correct behandelden. Straffeloosheid wordt voorkomen en ook ons leefmilieu wint erbij.’

In eerste instantie komt er een mobiel werkvloerproject binnen de provincie Antwerpen, waarbij een externe organisatie zal instaan om mensen op te volgen op de werkvloer. Dat gebeurt bij diverse niet-commerciële instellingen, zoals een overheidsdienst of een vereniging zonder winstoogmerk. Voorbeelden zijn technische diensten, natuurverenigingen, bibliotheken, ziekenhuizen,…

Er worden 140 extra plaatsen gerealiseerd bij de dienst ‘samen werken’ van de stad Antwerpen, onder meer om herstellingen uit te voeren op het openbaar domein en zwerfvuil op te rapen, maar ook om bomen te planten.

Bij Natuurpunt en Natuur en Bos worden dan weer samen 120 plaatsen voorzien op het vlak van groenonderhoud en bomen planten bij onder meer Natuurpunt Turnhout. Bij de sociale werkplaats Boskat Herentals kunnen 40 mensen aan de slag op een werkvloerproject. En tien werkstraffen kunnen worden uitgevoerd bij Vogelopvangcentrum Neteland in Herenhout.

Demir zocht en vond in OVAM en Mooimakers partners om 200 extra plaatsen te voorzien voor het opruimen van zwerfvuil. Die zijn verspreid over heel Vlaanderen en dus ook de provincie Antwerpen maar kunnen op dit ogenblik nog niet opgesplitst worden omdat ze worden aangeduid in functie van de noodzaak op het terrein. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten