• 20/04/2024

451 scholieren uit zeven gemeenten volgen workshops over Europa in Lier

LIER – Vanaf maandag 8 november is Europa Direct op bezoek in het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie (PIME) aan de Mechelsesteenweg in Lier. Maar liefst twintig klasgroepen uit negen verschillende basisscholen nemen deel aan EUropa Xpert.

De leerlingen volgen een interactieve Europa-les en leren meer over duurzaam water– of energieverbruik. De deelnemende basisscholen komen uit Kessel, Sint-Katelijne-Waver, Ranst, Lier, Hemiksem, Lint en Broechem.

Tijdens de EUropa Xpert-workshops krijgen de leerlingen op een speelse manier les over het ontstaan en de werking van de Europese Unie. De kinderen maken zelf als leden van het Europees Parlement de Europese begroting op. Verder zal de jonge ministerraad voor milieu debatteren over het al dan niet verbieden van plastic zakjes in de Europese Unie. Na de afsluitende Europaquiz keren de leerlingen terug naar huis als ware Europakenners. Niet toevallig organiseert MOS – duurzame scholen, straffe scholen – op vrijdag 26 november (Black Friday) de actiedag #MissieMinder die ook in het teken staat van wegwerpplastic.

In de voormiddag wordt er tijdens de workshops ‘Wees Waterwijs’ en ‘Slim met energie’ in het PIME ook telkens rond het thema milieu gewerkt. De leerlingen denken samen na over duurzame oplossingen voor water- of energieverbruik. Ze snellen professor O ter hulp in het onderzoek naar verschillende facetten van de waterproblematiek en experimenteren met ‘slimme energiesystemen’ zoals een zonneboiler.

Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor Europese Samenwerking: ‘Het is niet enkel belangrijk dat de jongvolwassenen van de toekomst bekend zijn met de Europese Unie en haar instellingen, maar ook dat ze leren nadenken over maatschappelijk relevante vraagstukken waar die mee geconfronteerd worden. Bij EUropa Xpert in Lier staat het thema milieu centraal, maar elders komen ook andere actuele thema’s aan bod, zoals migratie of onderwijs.’

Europa direct gaat langs op verschillende locaties met de EUropa Xpert workshops. Later dit schooljaar passeert Europa Direct nog in de Warande in Turnhout, het FOMU in Antwerpen, Kasteel d’Ursel in Hingene, De Averegten in Heist-op-den-berg, het Vrijbroekpark in Mechelen en de Hooibeekhoeve in Geel.

Deelnemende scholen: maandag 8 november: Het Molentje, Kessel, dinsdag 9 november: Sint-Katarinaschool, Sint-Katelijne-Waver, maandag 15 november: Annuncia-Instituut, Ranst, dinsdag 16 november: Annuncia-Instituut, Ranst, donderdag 18 november: Sint-Gummaruscollege en Klim op KOBA HeLi VZW, Lier, vrijdag 19 november: Klim op KOBA HeLi VZW, Lier, maandag 22 november: De Regenboog, Hemiksem, dinsdag 23 november: Sint-Gummaruscollege, Lier, donderdag 25 november: Mater Christi, Lint en vrijdag 26 november:  VBS De Springplank en GBS De Sleutel, Broechem.

Meer info: https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dese/dienst-europa/europa-in-de-klas/europa-xpert/PIME.html. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten