• 20/06/2024

45 eengezinswoningen in Kwade Velden – kijk gratis naar ‘polderthriller’

MERKSEM – In september 2020 lanceerde AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsontwikkeling, een oproep naar een kandidaat-koper die het gebied aan de wijk Kwade Velden in Merksem zou ontwikkelen. Het ontwerp van Live Smart sloot het beste aan bij de principes en voorwaarden die AG Vespa en het district bij het ontwikkelen stelden.

Het projectgebied Kwade Velden omvat negentien percelen grond gelegen tussen de Laaglandlaan en de Zwaantjeslei in Merksem. De gronden hebben samen een oppervlakte van 27 870 vierkante meter en zijn volgens het gewestplan Antwerpen volledig gelegen in woongebied. Volgens het bijzonder plan van aanleg (BPA) ‘Kwade Velden’ is ongeveer twee hectare van de projectgrond gelegen in woonzone en ontwikkelbaar. Ontwikkelaar Live Smart kocht de projectgrond aan van AG Vespa en zal het gebied ontwikkelen. Zij werken samen met Hub architecten voor de realisatie van de wooneenheden, en met Studio Basta voor de aanleg van het openbaar domein.

De nieuwe ontwikkeling zal gebeuren rond een nieuw plein, naar analogie met het nabijgelegen Lindenboom- en Kastanjeboomplein. In totaal komen er 45 eengezinswoningen. Het zal gaan om compacte en betaalbare meegroeiwoningen van verschillende groottes. Live Smart heeft in het ontwerp de bezorgdheden van het district en de buurt omtrent groen en open ruimte meegenomen. Zo gaan ze uit van het behoud van de open ruimte en de karakteristieke bomen en heggen. Bij de verkaveling zal ook nieuw groen worden aangeplant.

Een groot deel van het projectgebied zal publiek toegankelijk worden. Er komt een centrale waterpartij met speel- en ontmoetingsplekken en een open zicht op het landschap. Die centrale waterpartij zorgt voor extra waterbuffering. De kern van het projectgebied wordt autovrij en voetgangers en fietsers zullen de doorsteek tussen de Laaglandlaan en de Zwaantjeslei kunnen blijven maken.

Sinds vorige heeft het Merksems dok, een afvalzuiger, de River Skimmer, een initiatief van River Cleanup. Die moet het drijvend afval van het wateroppervlak ‘skimmen ‘. Omdat deze machine niet alle problemen oplost, schaarden alle fracties zich tijdens de districtsraad achter een motie van Bavo De Mol (Open Vld) om op te treden tegen zwerfvuil. Het voorstel houdt in dat alle betrokkenen (buurtbewoners, verenigingen, bedrijven en stedelijke diensten) gaan samenwerken rond een proper dok, burgers extra gesensibiliseerd worden en infrastructurele ingrepen om het dok proper te houden bestudeerd worden.

Vrijetijdscentrum De Schelde lanceerde de trailer van ‘Waar is Janne?’, een spannende kortfilm in acht afleveringen. De film werd gemaakt door en met bewoners uit district Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Vanaf donderdag 4 februari verschijnen er wekelijks nieuwe afleveringen op www.waarisjanne.be. De verdwijning van het schoolmeisje Janne is de start van een intrigerende zoektocht naar aanknopingspunten om haar terug te vinden. Doorheen het verhaal worden fictie en realiteit op een boeiende manier met elkaar verweven. De eerste twee afleveringen verschijnen op donderdag 4 februari en zaterdag 6 februari op de website. En vervolgens elke woensdag en zaterdag van februari. Elke nieuwe aflevering wordt vooraf aangekondigd op de Facebookpagina van het vrijetijdscentrum.

Artiesten en andere creatievelingen hebben minder werk. Voor vrijetijdscentrum De Schelde een goede reden om te bekijken wat er wél nog mogelijk was. Na een oproep eind november, ging begin december een ploegje van vier creatievelingen aan het werk. Nog vier andere specialisten kwamen de productie versterken. Twaalf lokale acteurs zijn de sterkhouders van de film, die volledig in het district is opgenomen. Wanneer de coronamaatregelen het opnieuw toelaten, plant het vrijetijdscentrum nog een feestelijke vertoning van de integrale kortfilm in haar filmzaal. (EM / Foto AG Vespa)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten