• 14/06/2024

420 leerlingen volgen Zomerschool in Mechelen of Lier

MECHELEN – De tweede editie van Talent krijgt zomerkans in Mechelen is halfweg en nu al een schot in de roos. Het zomerschoolinitiatief van Stad Mechelen vindt tien dagen lang plaats op dertien locaties in de stad. 260 kinderen worden begeleid door 56 vrijwilligers.

Marina De Bie (Groen), schepen van onderwijs: ‘Stad Mechelen spreekt liever niet van een zomerschool, maar van een zomerinitiatief of een zomerkamp waar gewerkt wordt rond talenten. De naam Talent krijgt zomerkans werd dan ook zeer bewust gekozen. Kinderen mogen niet het gevoel krijgen dat ze naar school moeten tijdens de grote vakantie. Er komt wel wat leerstof aan bod, maar het voornaamste is dat de kinderen fijne ervaringen opdoen, geprikkeld worden in hun talenten en ‘goesting’ krijgen om te leren.’

Om zoveel mogelijk kinderen te bereiken en de drempel voor deelname zo laag mogelijk te houden, voorziet de stad in vervoersoplossingen voor gezinnen die anders niet tot op de verschillende locaties zouden geraken. Bovendien is Talent krijgt zomerkans volledig gratis. Materiaal en eten wordt voorzien. Om deze kwetsbare doelgroep te bereiken, werd ingezet op communicatie via diverse kanalen en met tolken ter ondersteuning voor ouders.  Net als vorig jaar werden er diverse vrijwilligersteams samengesteld. Vrijwilligers van binnen en buiten Mechelen, met verschillende culturele en professionele achtergronden, maken deel uit van Talent krijgt zomerkans. De deelnemers worden verrijkt door bijna 56 vrijwillige talentcoaches, leerkrachten, monitors, stagiaires en helpende handen.

Bovenop talentontwikkeling wordt er ingezet op weerbaarheid. Abdrahman Labsir (Open Vld), schepen van jeugd: ‘Heel wat partners leveren workshops rond weerbaarheid, mediawijsheid, digitale vaardigheden, samen filosoferen en participeren. Daarnaast worden er op verschillende locaties ook talent events georganiseerd. In zo’n talent event komen kinderen samen om nieuwe dingen te leren door ze zelf te ervaren. Ze ontdekken er verschillende beroepen en passies én ook hun eigen talenten.’ Het doel om de schoolcontext achter zich te laten, realiseert zich ook door de unieke locaties  waar Talent krijgt Zomerkans doorgaat: Technopolis, Kinderboerderij Tivoli, verschillende locaties op het douaneplein, Academie Beeldende kunst, De Maan, de Arco Loge van KV Mechelen, Predikheren, Radar, Racing Mechelen, Moreelshuis en de site van Camp2Camp.

In Lier wordt deze en volgende week de Sint-Ursulamiddenschool omgetoverd tot de Zomerschool voor leerlingen uit het secundair onderwijs.

Ivo Andries (Open Vld), schepen van onderwijs: ‘De zomerschool voor leerlingen uit het secundair onderwijs loopt van 12 tot en met woensdag 25 augustus. Er nemen 50 jongeren aan deel. In de voormiddag krijgen de leerlingen les, waarbij de focus ligt op Nederlands en ICT. Deze lessen worden gegeven door vrijwillige leerkrachten. In de namiddag voorzien de beide Lierse academies een leuk en ontspannend aanbod, volgen de leerlingen workshops in samenwerking met jeugdhuis De Moeve en staat er een stadswandeling op de planning.

Medewerkers van vzw Arktos en jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen zorgen mee voor de organisatie van de zomerschool. De zomerschool voor leerlingen uit het lager onderwijs werd georganiseerd door vzw Mondiale werken. Deze zomerschool is al afgelopen. Over de twee perioden heen mochten zij meer dan 110 kinderen ontvangen.’ (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten