400-jarig jubileum Pandoerenhoeve met feestelijke Open Monumentendag
- Heist-op-den-Berg
- Ronny Mullens
- 04/09/2024
- 260
HEIST-OP-DEN-BERG – Dit jaar viert de historische Pandoerenhoeve in Heist-op-den-Berg haar 400e verjaardag, een mijlpaal die op zondag 8 september uitgebreid gevierd wordt tijdens Open Monumentendag. Bezoekers kunnen er genieten van een feestelijke namiddag met volksvertier, vertellingen over vroeger, muziek en een heerlijk terras. Daarnaast lanceren Koninklijke Heemkundige Kring Die Swaene, Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg, Natuurpunt Heist-op-den-Berg en Kempens Karakter een gloednieuwe publicatie die de rijke geschiedenis van de Pandoerenhoeve en het omliggende landschap in de kijker zet.
400 jaar Pandoerenhoeve – een feestelijke Open Monumentendag
De Pandoerenhoeve, gebouwd in 1624, getuigt van vier eeuwen bijzondere geschiedenis. Hoewel de hoeve al bestond vóór de komst van de Pandoeren – Hongaarse huurlingen die in de 18e eeuw in de regio verbleven – heeft zij door de eeuwen heen een cruciale rol gespeeld in het lokale erfgoed.
Tijdens Open Monumentendag krijgen bezoekers de kans om de geschiedenis te herbeleven met volksspelen zoals touwtrekken en zaklopen, een dansinitiatie op Kempische volksmuziek en erfgoedrondleidingen door de hoeve en de Kaasstrooimolen. Natuurpunt Heist-op-den-Berg organiseert bovendien een wandeling door het nabijgelegen natuurreservaat de Bruggeneindse Goren. Kinderen kunnen bij de infostand van Regionaal Landschap Rivierenland hun eigen wandelstok knutselen en versieren. Op een infostand van Landlab is iedereen welkom om zijn persoonlijke verhalen en foto’s over de hoeve en het landschap te delen.
Lancering van de brochure ‘400 jaar Pandoerenhoeve en De Goren’
Als onderdeel van het feest wordt om 13 uur ook de brochure ‘400 jaar Pandoerenhoeve en De Goren’ gelanceerd. Deze publicatie van Heemkring Die Swaene biedt een blik op de geschiedenis van de Pandoerenhoeve en het omliggende landschap. Het document is rijk geïllustreerd en vertelt allerlei fascinerende lokale verhalen over stroperij en grensconflicten. Zo bewaren we de verhalen en tradities voor toekomstige generaties.
De brochure is een absolute must voor erfgoedliefhebbers en geeft een unieke inkijk in de historische en ecologische waarde van deze bijzondere locatie.
400 jaar Pandoerenhoeve’ is een samenwerking tussen: Heemkundige Kring Die Swaene, Heemkunde Wiekevorst, gemeente Hulshout, Erfgoedcel Kempens Karakter, Gemeente Heist-op-den-Berg, Rurant, Landlab, Regionaal Landschap Rivierenland, Natuurpunt Heist-op-den-Berg, IOED Berg en Nete
Meer informatie: www.openmonumentendag.be/activiteiten/400-jaar-pandoerenhoeve
Foto FLICKR