• 23/04/2024

40-jarige Internationale Lutherie School verhuist van Boom naar Antwerpen

ANTWERPEN – Gisteren vond in het provinciehuis van Antwerpen een bijzonder concert plaats ter ere van 40 jaar ‘Internationale Lutherie School Antwerpen’ (ILSA). De instrumenten van de nieuwe lichting instrumentenbouwers werden bespeeld door enkele gerenommeerde muzikanten. Vlak voor het concert gaf Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor Onderwijs het publiek nog een primeur: vanaf het schooljaar 2024-2025 verhuist de opleiding naar het Parkhuis, een historisch gebouw vlak naast het provinciehuis.

ILSA, de Internationale Lutherie School Antwerpen, viert dit schooljaar haar 40-jarige bestaan. Dit jubileum werd gevierd in het monumentale provinciehuis in Antwerpen met een bijzonder concert. Naast het concert konden de bezoekers ook genieten van een unieke overzichtstentoonstelling ’40 jaar ILSA’, waar ook de nieuwe instrumenten, vervaardigd door de ILSA-studenten, werden tentoongesteld. ILSA heeft zich ontwikkeld tot een gerenommeerde opleiding voor studenten die zich willen vestigen als professionele instrumentenbouwers. Als unieke opleiding in de Benelux trekt het studenten aan uit heel Europa en zelfs daarbuiten. Verschillende oud-studenten hebben inmiddels een solide reputatie opgebouwd en werken voor een internationaal publiek.

Lemmens: ‘De provincie Antwerpen heeft steeds diverse vormen van erfgoed gekoesterd. De opleiding muziekinstrumentenbouw, waarbij ook de restauratie van historische instrumenten aan bod komt, past dan ook helemaal in onze visie op erfgoedconservatie. Antwerpen oefende ook in vroegere tijden al een grote aantrekkingskracht uit op muzikanten en muziekinstrumentenbouwers zoals de beroemde klavecimbelbouwers van de familie Ruckers in de zestiende en zeventiende eeuw. Je vindt hun instrumenten vandaag nog terug in musea van over heel de wereld. Onze leerkrachten en leerlingen schrijven zich als opvolgers van deze instrumentenbouwers dus in een mooie traditie in. Vanaf het schooljaar 2024-2025 verhuist ILSA naar het Parkhuis, een historisch gebouw vlak naast het provinciehuis. Zo brengen we de opleiding en de studenten naar een internationale omgeving waar ze nog dichter bij hij bruisende culturele leven van Antwerpen tot ontplooiing kunnen komen.’

Het beroep van instrumentenbouwer draagt nog steeds het imago uit van een oud ambacht waarbij enkel oude technieken gebruikt worden. Johan Hertogs, opleidingsverantwoordelijke van ILSA: ‘Maar ook in deze wereld staat de vooruitgang niet stil. We gebruiken al jaren technieken en meetapparatuur om het hout te vinden met de beste klankeigenschappen maar we investeren ook in een degelijk machinepark. Binnenkort plaatsen we een nieuwe kantschuurmachine in ons atelier en in 2024 willen we investeren in een moderne 3D-scanner en een kleine CNC-freesmachine. Zo zorgen we ervoor dat we met de nieuwste technieken mee blijven.’

Ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum werden enkele gerenommeerde muzikanten uitgenodigd. Tijdens het eerste deel van het concert werden acht nieuwe gitaren aan het publiek voorgesteld door Robert Denies en Patrizio Perucchi. Na de pauze was het tijd voor de strijkinstrumenten die afgelopen jaar door de studenten van ILSA werden vervaardigd. De vijf violen en vijf werden bespeeld door topmuzikanten Tatiana Samouil (viool) en Justus Grimm (cello). De muzikanten namen uitgebreid de tijd om bij elk instrument de bouwers ervan nadrukkelijk te feliciteren. Voor de studenten was dit concert een spannend moment waar ze enorm naartoe geleefd hebben. Maar ook voor de muzikanten was het geen alledaags optreden. Het vergt immers heel wat lef om op een totaal onbekend instrument te spelen.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten