• 27/05/2024

39 organisaties uit onze provincie openen morgen de deuren voor Dag van de Zorg

ANTWERPEN – Meer dan 720 000 werkenden in België zijn actief in de zorg- en welzijnssector. Dat is veertien procent van de werkende bevolking. Wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft hen?

Morgen kan je dit ontdekken want dan gooien 39 organisaties op de Dag van de Zorg hun deuren open in onze provincie. Zij bieden een gevarieerd programma aan. Dit allemaal weergeven zou ons te ver leiden. Daarom een kleine greep uit dit grote aanbod:

*ANTWERPEN: Twaalf locaties van Zorgbedrijf Antwerpen nodigen iedereen uit die een kijkje wil nemen uit in de zorgwinkel, een woonzorgcentrum, dienstencentrum of assistentiewoning. Klanten, bewoners, hun vrienden en familie en mensen uit de buurt zijn van harte welkom om de diensten van Zorgbedrijf Antwerpen te leren kennen.

In Antwerpen, Deurne, Berchem, Merksem, Berendrecht en Hoboken worden verschillende activiteiten georganiseerd tussen 10 en 17 uur, speciaal voor de Dag van de Zorg. Op de meeste sites is (muzikale) animatie voorzien en zijn er snacks en drankjes verkrijgbaar. Naast meerdere woonzorgcentra en (nieuwbouw-)assistentiewoningen, zet ook de gloednieuwe zorgwinkel De Schakel in ZNA Cadix de deuren wagenwijd open.  De nieuwbouwflats Sint Andries in het hart van Antwerpen zijn te bezoeken. Meer info hier 

Ook ZNA Cadix gooit zijn deuren open voor het grote publiek. Voor de Dag van de Zorg kunnen 6 000 bezoekers eenmalig een blik werpen achter de schermen van het nieuwste ziekenhuis van het land. Tijdens rondleidingen, workshops en lezingen maken ze kennis met de werking van het ziekenhuis, de gebruikte technologie en de verschillende jobs. 560 bezoekers kunnen op de zestiende verdieping genieten van het uitzicht op de stad en de haven. Geïnteresseerden zijn welkom van 10 tot 17 uur. Inschrijven om langs te komen is niet nodig, maar vol is vol.

Het programma omvat bijna 70 activiteiten: acht rondleidingen, negen lezingen, één workshop en 50 standjes op een interactieve markt. Het is niet nodig om vooraf in te schrijven voor de markt of de lezingen, ter plekke kiezen uit het aanbod kan perfect. ZNA raadt aan om op tijd te komen voor de lezingen, want: vol is vol.

Hier een greep uit het aanbod: Rondleidingen: ZNA Cadix 360°: bezoek aan de derde en zestiende verdieping met een prachtig uitzicht. Opgelet: er zijn maximaal 80 plaatsen per uur voor deze rondleiding. Het traumatraject: ervaar hoe het ziekenhuis omgaat met spoedgevallen en krijg inzicht in snelle, levensreddende behandelingen. Zorgen met hart en ziel: rondleiding langs de geriatrie in ZNA Cadix. Workshop ademen met aandacht. Nierdialyse in detail.

Lezingen: Jongeren en risico’s in de online wereld (forensisch psycholoog Zohra Lkasbi). Brandwonden voorkomen: essentiële tips voor thuis (dr. Lieve De Cuyper). 112 verhalen over spoed (spoedverpleegkundige Stef Vanlee).

Interactieve markt: Pijnkliniek: zie hoe virtual reality helpt bij pijnmanagement en therapie.  De glans van schoonmaken: test je vaardigheden met geavanceerde poetstoestellen. Intensieve zorg: volg een demonstratie van levensreddende vaardigheden in kritieke situaties en maak kennis met de gespecialiseerde medische uitrusting. Leer ook hoe je een verband moet aanleggen. Brandwondencentrum: zie hoe het brandwondencentrum geavanceerde virtual reality-brillen gebruikt om pijn te verminderen en herstel te versnellen. Biotechnische dienst: ervaar eens hoe het is om medische technologie te gebruiken. Levensgrote organen: wandel door een oor, een nier, een hart en hersenen. Meer info hier 

*BERCHEM: In de Pulhofwijk bundelen woonzorgcentra Sint Anna en Ruytenberg en dienstencentrum Pulhof hun krachten voor een dag vol rondleidingen, een optreden van Danny Wuyts, een wandelrally en nog veel meer.

*DEURNE: Het AZ Monica zet tussen 10 en 17 uur, de deuren open voor het publiek. Deze ziekenhuisdiensten zijn dan vrij te bezoeken: gastro-enterologie (endoscopisch platform), intensieve zorgen, geriatrie, materniteit (enkel tussen 14 en 17 uur) en spoed (ambulance). In het najaar wordt de nieuwe ziekenhuisvleugel geopend. Ook hier kan je in primeur een kijkje nemen. Voor de allerkleinsten worden er activiteiten en animatie voorzien.

 

De nieuwbouwsite De Tol in Deurne is te bekijken. Hier komen in 2025 nieuwe assistentiewoningen en een woonzorgcentrum.

*KASTERLEE:  De drijfveer doet de deuren open van 10 tot 17 uur. Of je nu komt curieuzeneuzen of een zorgvraag hebt, iedereen is welkom.

Creatieve én inclusieve dagbesteding in een huiselijke sfeer, daar kan je van op aan in het dagcentrum van de drijfveer in Kasterlee. Het is een buitengewone plek waar jongeren en volwassenen met een beperking een fijne dag kunnen beleven met boeiende activiteiten, zowel binnen als buiten in de tuin met serre en ook op verplaatsing. In de drijfveer vind je ook jobcoaches die cliënten helpen bij het vinden van een job die bij hun vaardigheden past. In de jobcorner maak je kennis met werkgevers en cliënten die hun match al gevonden hebben op de inclusieve arbeidsmarkt.

 

Met tonnen ervaring en expertise in de autismespectrumstoornis zoekt het Mobiel Team de juiste antwoorden op dringende zorgvragen. Op maat van de cliënt en het bestaande netwerk zet het team maximaal in op empowerment: de persoon sterker maken in de eigen omgeving. Meer info hier 

*MECHELEN:  Hier kan je terecht voor een kijkje achter de schermen in de verschillende zorgcentra van Zorgbedrijf Rivierenland of in het Sociaal Huis van Mechelen. Tijdens deze bezoeken maak je kennis met het wonen, leven en werken in een zorgbedrijf of kan je workshops volgen over gezondheid. Het thema van dit jaar is ‘troeven van de zorg’.

In het Sociaal Huis in Mechelen kan je workshops volgen over mondhygiëne, darmkanker, stoppen met roken en gezonder eten. Daarnaast kan je een kijkje nemen achter de schermen van het Sociaal Huis met een wandeling door het gebouw, je kan passeren langs de opvoedingswinkel, Huis van het Kind en Opkomst, waar je als toekomstige of kersverse ouders langs kan gaan met je vragen. Ten slotte staat het ID-team klaar om iedereen verder te helpen met algemene vragen rond welzijn.

Gabriella De Francesco (Voor Mechelen), schepen van welzijn: ‘Naast het leren kennen van de zorgende sectoren is er ook ruimte om zorg in het algemeen wat beter te leren kennen. In het Sociaal Huis kan je bijvoorbeeld ook workshops volgen over mondhygiëne, darmkanker, stoppen met roken en gezonder eten. Activiteiten die ook tijdens de actie ‘Boost je goede voornemens’ de revue passeerden en naadloos aansluiten bij Dag van de Zorg’.

Zorgbedrijf Rivierenland opent ook de deuren van hun vier woonzorgcentra: de Lisdodde, Hof van Egmont, Roosendaelveld en Bosbeekhof. In deze woonzorgcentra kan je een wandeling maken met de bewoners, het personeel en de vrijwilligers. Zo kom je meer te weten over het wonen, leven en werken in de woonzorgcentra. Als verpleeg- of zorgkundige kan je deze dag ook een open sollicitatie doen. In de Lisdodde kan je daarbovenop gaan kijken naar de fototentoonstelling ‘Reik me de hand’ of naar de splinternieuwe muurschildering van Gijs Vanhee in de inkomhal. In Hof van Egmont kunnen bezoekers elk halfuur aansluiten op een rondleiding, is er een zoektocht voor kinderen en kan je proeven van zelfgemaakte broodpudding.

*TURNHOUT: Benieuwd hoe een dag eruitziet bij jeugdzorg? Kom dan zeker langs bij Het Klavier. Bezoekers krijgen een rondleiding en een unieke kijk achter de schermen. 

 Niet alle kinderen en jongeren hebben de mogelijkheid om voltijds thuis te kunnen wonen en op te groeien zonder zorgen. Sommige kinderen verblijven daarom een korte of lange tijd in een leefgroep. In het Klavier vind je drie leefgroepen: De Nieuwe Vaart, ‘t Vlierke en Dagbegeleiding Het Klavier. Het Klavier maakt deel uit van Ter Loke, een welzijnsorganisatie die actief is in jeugdzorg, gezinszorg en ondersteuning voor personen met een beperking. 

Het Klavier begeleidt jongens en meisjes vanaf drie jaar en hun gezin via verblijf, dagbegeleiding, contextbegeleiding en begeleiding zelfstandig wonen. Jeroen Stuyck, directeur jeugd- en gezinszorg: ‘Eigenlijk doen we nog zoveel meer. Voor ons is Het Klavier een huis waar de deur openstaat en waar we de hand reiken naar alle jongeren, ouders, kinderen, medewerkers en bezoekers. Iedere dag geven we het beste van onszelf. We willen kansen creëren  en hechten veel belang aan samenwerking. Zo willen we er (mee) voor zorgen dat kinderen, jongeren en gezinnen in de jeugdhulp een levenslang netwerk hebben dat zorgt voor een gezonde hechting en een veilige, gedragen en liefdevolle leefomgeving.

 Je krijgt een rondleiding en je kan kennismaken met de verschillende begeleidingsvormen van Het Klavier. Daarna kan je napraten met elkaar en met de bevlogen collega’s van het team. Meer info hier 

Hier vind je alle organisaties die deelnemen aan de Dag van de Zorg.

 Edwin MARIËN

Foto’s Power PR & Ter Loke

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten