• 23/05/2024

default

384 panden in onze provincie werden verkocht voor meer dan één miljoen euro

ANTWERPEN –  De markt van het hogere luxevastgoedsegment zet alweer een absoluut record neer. Maar liefst 1 927 Belgische appartementen en villa’s – waarvan 384 in onze provincie – wisselden het afgelopen jaar voor meer dan één miljoen euro van eigenaar. België is het centrum van Europa en heeft prijs-kwaliteit een gunstigere woningmarkt dan de buurlanden. En vooral Vlaanderen kent een sterke stijging aan verkochte miljoenenpanden. Bovendien zijn recente woningen ook in het hogere luxesegment steeds populairder.

Wie dacht dat met de financieel grimmige tijden de markt van het hogere luxevastgoed ook een vertraging zou kennen, heeft het mis. We noteren een stijging in absolute cijfers van twaalf procent – oftewel 234 woningen – ten opzichte van 2021. Vlaanderen kent als regio de grootste groei met zeventien procent. In Brussel en Wallonië ligt de groei op respectievelijk acht en drie procent.

Kristof Herrijgers, Commercieel Directeur Hillewaere Vastgoed: ‘Het verbaast niet dat de algemene cijfers aantonen dat de grootste groei zich in Vlaanderen bevindt. Vlaanderen is historisch gezien een economisch sterke regio en we zien daarbij ook dat onze Noorderburen nog steeds hun weg vinden naar grensregio’s in Vlaanderen. We zagen in 2021 een vloedgolf aan Nederlanders die hun weg naar Vlaanderen vonden om een luxewoning te kopen, maar deze trend blijft naar ons gevoel standhouden. Dit heeft onder meer te maken met verschillende, gunstigere fiscale factoren in ons land. Zo heerst er in Nederland een vermogensbelasting en is schenken in Nederland slechts in beperkte mate mogelijk. Daarnaast heeft de algemene inflatie van zo’n tien procent de recordverkoop in 2022 ook zeker een duwtje in de rug gegeven door de verkoopprijs van een aantal woningen boven de magische grens van één miljoen te duwen.’

 Bovendien wijst de vastgoedexpert ook naar de geografisch gunstige positie van België qua huizenmarkt. België is namelijk het centrum van Europa met relatief betaalbare miljoenenpanden. Herrijgers: ‘Zo zien wij steeds vaker dat zakenmensen bij de keuze tussen België en onze buurlanden als thuisbasis, heel vaak bij ons uitkomen. Waar je bijvoorbeeld een kleine flat hebt in Parijs heb je voor datzelfde geld een riante villa in de rand van Antwerpen. Bovendien vinden zij ook dat de centrumsteden zoals Amsterdam, Parijs, Antwerpen,…  niet zo heel ver uit elkaar liggen en vinden zij het zeker waard om zich in ons land te vestigen.’

 Traditiegetrouw zet West-Vlaanderen zich nog steeds neer als provincie met het meest verkochte miljoenenwoningen. De provincie Antwerpen volgt West-Vlaanderen met een totaal van 384 miljoenenpanden waarvan zo’n 80 procent huizen zijn. Dit heeft te maken met de vele villawijken die onze provincie in het Noorden van ons land kent.

Bekijken we even het aantal verkochte luxeflats dan staat Knokke-Heist aan de leiding met liefst 156 stuks, ruim meer dan Antwerpen, dat op de tweede plaats komt, met 55. Knokke-Heist (134), Ukkel (96) en Antwerpen (78) voeren de lijst aan bij de miljoenenhuizen. Schilde staat op plaats zeven met 44 flats.

Op de algemene cijfers van het eerste kwartaal van 2023 is het nog even wachten. Maar de bewegingen in de verkoop van Hillewaere Vastgoed voor het eerste kwartaal van dit jaar zijn veelbelovend. Zo hebben zij in de eerste vijf maanden van 2023 al de helft van het totale aantal verkochte miljoenenpanden van 2022 verkocht. De vastgoedexpert wijt dit deels aan de extreem hoge energieprijzen die begin dit jaar een daling kenden en waardoor nog  meer kopers terug de stap durfden te zetten tot aankoop van een nieuwe (luxe)woning. Bovendien merkt men dat de vraagprijs meestal nog steeds betaald wordt. (EM / Foto Hillewaere Vastgoed, foto genomen in Zoersel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten