• 19/05/2024

Intrigerende kerkruïne van Westmeerbeek gerenoveerd

HULSHOUT – In Westmeerbeek, een deelgemeente van Hulshout, staat een intrigerende kerkruïne.

Ze dateert van de vijftiende eeuw en is opgebouwd uit ijzerzandsteen. Het beschermd monument is eigendom van de gemeente Hulshout.

Die schakelde de hulp van Kempens Landschap in voor een grondige renovatie. Het project onthulde niet alleen de pracht van de oorspronkelijke architectuur, maar bracht ook onverwachte schatten aan het licht.

De renovatiewerken zijn nu voltooid. Hiermee kan er al volop uitgekeken worden naar de mogelijkheden die deze gerenoveerde kerkruïne naar de toekomst kan bieden.

De nodige nutsvoorzieningen en verlichtingsarmaturen bieden alvast tal van mogelijkheden waardoor deze kerkruïne binnenkort dus weer een actieve rol zal innemen in Westmeerbeek.

Vanmiddag vond de officiële opening van deze gerenoveerde kerkruïne plaats. Genodigden konden de kerkruïne bezichtigen en nadien konden eveneens alle geïnteresseerde burgers een kijkje komen nemen binnen de muren van deze ruïne.

De ruïne was gedurende de ganse kerstvakantie van buitenaf feeëriek verlicht. Aansluitend op deze opening konden de aanwezigen genieten van de nieuwjaarsreceptie die plaatsvond  achter de ruïne.

Het lokaal bestuur van Hulshout zorgde tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de uitreiking van de Cultuurprijs en Cultuurpluim. Het was geen simpele opdracht voor de jury om uit alle ingezonden kandidaten de winnaars te kiezen.

Met de nieuwjaarsreceptie zet het lokaal bestuur traditioneel het jaar feestelijk in. Net als vorig jaar  ging de nieuwjaarsreceptie gepaard met de uitreiking van de cultuurprijzen. Het rijk socio-cultureel verenigingsleven in Hulshout werd goed zichtbaar: er werden dan ook heel wat mooie kandidaturen voor de Cultuurprijs en de Cultuurpluim ingediend.

Met de Cultuurpluim beloont het lokaal bestuur een persoon of vereniging die zich op een opmerkelijke en/of aanhoudende wijze onbaatzuchtig heeft ingezet voor het culturele leven in de ruime zin. De trofee ging dit jaar naar Marina Clé. Zij is al 30 jaar actief voor Gezinsbond Houtvenne, en al 20 jaar voorzitster. Ze wordt vaak aangehaald als voorbeeld voor het werven van nieuwe, jonge vrijwilligers. Marina engageert zich naast haar eigen afdeling van Gezinsbond, ook binnen andere lokale verenigingen en organisaties. Ze is steeds aanwezig bij activiteiten in Houtvenne en erg gekend in Houtvenne.

Met de cultuurprijs wil men dan weer een persoon of vereniging die op cultureel vlak in 2023 een uitzonderlijke en/of vernieuwende en/of bijzondere prestatie (project/activiteit) heeft verricht met ruime weerklank in of voor Hulshout belonen. Deze prijs werd dan weer uitgereikt aan ‘t Ziël, een vrij recent opgericht koor met ondertussen reeds een 50-tal leden. Het is een heel divers koor waar de verbondenheid en het plezier van samen zingen voorop staat. Ze brengen een modern, divers repertoire wat het voor iedereen toegankelijk maakt, zowel om mee te zingen, alsook als toeschouwer. De jury is er zich van bewust dat het niet evident is om nog een nieuwe succesvolle vereniging uit de grond te stampen dezer dagen en wil dan ook graag zulk succesvol nieuw cultureel initiatief belonen.

De winnaars ontvingen een trofee en Hulshoutse cadeaubons uit handen van schepen van cultuur, Elien Bergmans. Ook de andere ingezonden kandidaten kregen uiteraard felicitaties van de jury voor hun bijdrage aan het socio-culturele leven in Hulshout.

Verder werden ook Modelbouwteam Hulshout, toneelvereniging De Hulst, KWB Hulshout en Ferm Westmeerbeek in de bloemetjes gezet voor hun respectievelijk 15, 45, 75 en 100 jarig jubileum. (EM / Foto’s Kempens Landschap)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten